Πολιτική

Ελλάδα Τουρκία: Κομβικής σημασίας η επίσκεψη του Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα

Ελλάδα Τουρκία: Κομβικής σημασίας η επίσκεψη του Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα
Ελλάδα Τουρκία: Πρόκειται για μια νέα μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας.

Ο επικεφαλής της Γερμανικής Διπλωματίας, Χάικο Μάας αναμένεται να επισκεφθεί πέραν της Ελλάδας, και την Τουρκία για να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για μια νέα μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με σκοπό την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της χώρας μας με την Τουρκία ύστερα από τη σοβαρή κρίση που προκαλεί η γειτονική χώρα και το Oruc Reis.

Φαίνεται λοιπόν, πως αυτή η νέα επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Άγκυρα θα είναι κομβικής σημασίας ώστε να μπει το πλαίσιο και ένας οδικός χάρτης εκτόνωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου, να θυμίσουμε πως η τουρκική Navtex έχει ισχύ μέχρι, την Κυριακή 23 Αυγούστου και κατά συνέπεια η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην Άγκυρα και στο τι προτίθεται να κάνει από εδώ και στο εξής ο εκρηκτικός Ερντογάν.

Και όλα αυτά την ώρα που η κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο έχει μπει στην τελική ευθεία στην Αθήνα. «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγάλη σημασία για μας. Χρειαζόμαστε εκεί σταθερότητα και όχι εντάσεις. Έχουμε εκεί μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και είμαι πεπεισμένη ότι εάν η Γερμανία και η Γαλλία βάλουν εδώ την κοινή τους δύναμη, θα βρούμε καλές λύσεις, ώστε να καταστήσουμε, ελπίζω, εφικτή τη συνεργασία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο δρόμος του διαλόγου είναι μακρύς με πολλές «παγίδες», σύμφωνα με το newpost. Και σε περίπτωση πάντως που τελικώς ξεκινήσει, αυτός θα είναι ένας νέος γύρος διερευνητικών επαφών. Εξάλλου, η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών ήταν τον Μάρτιο του 2016. Όπως και να έχει η εξέλιξη αυτή, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ξεκινά ο διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας. Τα προβλήματα είναι πολλά και στην Αθήνα εξετάζουν πολλά σενάρια που μπορούν να συμβούν.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή με ψυχραιμία και πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα τη νέα τουρκική πρόκληση που εκδηλώθηκε με την ανακοίνωση της παράνομης Navtex τη Δευτέρα 10 Αυγούστου. Το αποτρεπτικό μήνυμα που έστειλαν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε συνδυασμό με τις διπλωματικές επαφές και κινήσεις σε όλα τα επίπεδα και η ψύχραιμη αντίδραση της Ελλάδας, έστειλε μηνύματα σε πολλαπλά επίπεδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments