Πολιτική

Ελλάδα Τουρκία: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ για τα ελληνοτουρκικά

Ελλάδα Τουρκία: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ για τα ελληνοτουρκικά
Ελλάδα Τουρκία: Σε νέες δηλώσεις που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» προχώρησε ο Χουλουσί Ακάρ.

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μετά την αντι-NAVTEX που ανακοίνωσε η Ελλάδα για αεροναυτικές ασκήσεις στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου.

Η αντίδραση από την πλευρά της Άγκυρας ήρθε από τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας. Συγκεκριμένα, ο Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην Navtex της Ελλάδας, που σε κάποια σημεία ταυτίζεται με την τουρκική περιοχή, δήλωσε πως «δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, στους κανόνες ναυσιπλοΐας, προκαλεί κινδύνους για τις ασφαλείς διελεύσεις πλοίων και αυξάνει την ένταση στην περιοχή». Η ελληνική NAVTEX θα ισχύσει από αύριο το πρωί έως και το βράδυ της Πέμπτης 27 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία είχε ανακοινώσει την παράταση της τουρκικής Navtex η Άγκυρα.

Στη συνέχεια η Τουρκία εξέδωσε και νέα NAVTEX. Η συγκεκριμένη ΝΑVTEX με αριθμό 1069/20 έχει ισχύ από τις 5 τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου έως τις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας. Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση, στις θαλάσσιες ασκήσεις θα συμμετάσχουν και «συμμαχικές μονάδες».

Δείτε την επίμαχη NAVTEX

Τι άλλο δήλωσε ο Ακάρ

«Θα προστατευτούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας» σε Αιγαίο Πέλαγος και Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. «Οι Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στις περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, είμαστε αποφασισμένοι και έχουν εντολή να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και του ευγενούς έθνους μας.

Θα εκπληρώσουν την αποστολή τους και τα καθήκοντά τους με κάθε τρόπο! Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ακάρ, χαρακτηρίζοντας «προκλητική ενέργεια» την ελληνική αντι-NAVTEX στην περιοχή, που «δεν συνάδει με την καλή γειτονία και παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας» όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Yeni Safak.

Δείτε το δημοσίευμα

Να σημειώσουμε ότι αύριο Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα ταξιδέψει στη συνέχεια στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης. Στόχος του ταξιδιού του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών είναι η αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments