Διεθνή

Μπρέντον Τάραντ Νέα Ζηλανδία: Ισόβια στον μακελάρη της 15ης Μαρτίου 2019

Μπρέντον Τάραντ Νέα Ζηλανδία: Ισόβια στον μακελάρη της 15ης Μαρτίου 2019
Μπρέντον Τάραντ Νέα Ζηλανδία: Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους καταδίκασε το δικαστήριο τον 29χρονο που εκτέλεσε εν ψυχρώ 51 ανθρώπους.

Στο κελί θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του ο Μπρέντον Τάραντ, ο 29χρονος που το πρωί της 15ης Μαρτίου 2019, επιτέθηκε σε δυο τζαμιά στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, εκτελώντας 51 ανθρώπους.  Δικαστήριο της χώρας τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς καμία δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης υπό όρους.

Ο Μπρέντον Τάρραντ, απόλυτα ψύχραιμος, εκτέλεσε το μοιραίο πρωινό, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, γυναίκες, άνδρες και παιδιά.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τόσο βαριά ποινή στην ιστορία της χώρας. Η σφαγή ήταν η χειρότερη που έχει διαπραχθεί ποτέ στη Νέα Ζηλανδία. Ο Μπρέντον Τάραντ, υπήκοος Αυστραλίας, 29 ετών και υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής, ομολόγησε την ενοχή του σε όλες τις κατηγορίες για 51 ανθρωποκτονίες από πρόθεση, 40 απόπειρες δολοφονίες από πρόθεση και διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Ο δράστης φόραγε κάμερα και αναμετέδωσε ζωντανά τη σφαγή στα δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς μέσω Facebook. Συνήγοροι του δράστη ενημέρωσαν ότι ο εντολέας τους δεν θέλει να υποβληθεί ένσταση για την ποινή που του επιβλήθηκε. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν ευχήθηκε ο μακελάρης του Κράιτστερτς να ζήσει μια ζωή «πλήρους και απόλυτης σιωπής».

«Το τραύμα της 15ης Μαρτίου δεν είναι εύκολο να θεραπευτεί, αλλά σήμερα ελπίζω πως είναι η τελευταία φορά που είμαστε αναγκασμένοι να ακούσουμε ή να προφέρουμε το όνομα του τρομοκράτη που ήταν υπεύθυνος γι’ αυτό», είπε η Άρντερν και έκρινε ότι αυτό το οποίο «του αξίζει» είναι «μια ζωή πλήρους και απόλυτης σιωπής». Μέσα κι έξω από το δικαστήριο, επιζώντες και συγγενείς θυμάτων δεν μπορούσαν να κρύψουν τα συναισθήματά τους για την καταδίκη του ανθρώπου που αποφάσισε να κόψει το νήμα της ζωής φίλων και συγγενών τους.

Επιζώντες των επιθέσεων και συγγενείς των θυμάτων απευθύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο δικαστήριο.

Ο πατέρας του μικρότερου θύματος της επίθεσης, του 3χρονου Μουκάαντ Ιμπραχίμ, δήλωσε απευθυνόμενος στον Τάραντ ότι η «πραγματική δικαιοσύνη» τον περιμένει στην επόμενη ζωή και αυτή θα είναι πιο αυστηρή από τη φυλακή. «Σκότωσες τον γιο μου και νιώθω σαν να σκότωσες όλη τη Νέα Ζηλανδία», κατήγγειλε ο Άντεν Ιμπραχίμ Ντιρίγιε. «Να γνωρίζεις ότι η πραγματική δικαιοσύνη σε περιμένει στην επόμενη ζωή και ότι θα είναι πολύ πιο αυστηρή. Δεν θα σε συγχωρήσω ποτέ για αυτό που έκανες».

Αν και τα περισσότερα θύματα του Τάραντ ήταν στο τέμενος αλ Νουρ, σκότωσε και επτά ανθρώπους στο τέμενος Λίνγουντ. Ο αριθμός των θυμάτων εκεί θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερος, αν δεν είχε παρέμβει ο Αμπντούλ Αζίζ Ουχαμπζαντάχ, τον οποίο ο δικαστής Μάντερ εξήρε για το θάρρος που επέδειξε όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον Τάραντ έξω από το τέμενος. Αφού ακούστηκαν πυροβολισμοί από το τέμενος, ο Ουαχαμπζαντάχ επιτέθηκε δύο φορές εναντίον του Τάραντ, ο οποίος άρχισε να τον αναζητεί για να τον πυροβολήσει, αφού επέστρεψε στο αυτοκίνητό του, το οποίο ήταν γεμάτο με όπλα, σφαίρες και εμπρηστικούς μηχανισμούς.

«Δεν ήθελα να μπει μέσα στο τέμενος ξανά)διότι 80 με 100 άνθρωποι προσεύχονταν εκείνη την ώρα», είπε ο ίδιος στο δικαστήριο. Ο Ουαχαμπζαντάχ κρύφτηκε πίσω από σταθμευμένα αυτοκίνητα και έτρεχε γύρω από αυτά προκειμένου να γλιτώσει από τα πυρά του Τάραντ. Με το σχέδιό του να έχει ανατραπεί, ο μακελάρης μπήκε στο αυτοκίνητό του και έφυγε και συνελήφθη καθ’ οδόν προς το τρίτο τέμενος στο οποίο ήθελε να επιτεθεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments