Διεθνή

Τζιχαντιστής από την Κρήτη: Συγκλονίζει η πρώην σύζυγός του – «Φοβήθηκα ότι θα πεθάνουν τα παιδιά μου»

Τζιχαντιστής από την Κρήτη: Συγκλονίζει η πρώην σύζυγός του – «Φοβήθηκα ότι θα πεθάνουν τα παιδιά μου»
Τζιχαντιστής από την Κρήτη: Στην περιγραφή της μιλάει για το πως γνώρισε τον Ελληνοαμερικάνο Τζον Γεωργέλα μέσα από μια εφαρμογή γνωριμιών για μουσουλμάνους, πως έφτασαν στον γάμο και όλα όσα έζησε μαζί του.

Συγκλονίζει η Τάνια Τζόια, μια 36χρονη γυναίκα με καταγωγή από το Μπαγκλαντές σε άρθρο της στον Guardian περιγράφοντας τα όσα έζησε δίπλα στον «τζιχαντιστή από την Κρήτη», τον Τζον Γεωργέλα. Ο Γιάννης Γεωργιλάκης μάλιστα όπως είναι το ελληνικό του όνομα κατάφερε να αναρριχηθεί στα κορυφαία αξιώματα του ISIS.

Στην περιγραφή της μιλάει για το πως γνώρισε τον Ελληνοαμερικάνο Τζον Γεωργέλα μέσα από μια εφαρμογή γνωριμιών για μουσουλμάνους, πως έφτασαν στον γάμο και όλα όσα έζησε μαζί του.

Όπως αναφέρει γεννήθηκε στο βόρειο Λονδίνο το 1983 και μεγάλωσε σε οικογένεια από το Μπαγκλαντές. «Ήθελα απλώς να είμαι μια Αγγλίδα, αλλά ένιωσα πίεση από την οικογένειά μου προκειμένου να είμαι ένα «καλό μουσουλμανικό κορίτσι» και να μην ενταχθώ στη δυτική κοινωνία. Όταν ήμουν 17 ετών, μετακομίσαμε στο ανατολικό Λονδίνο. Εκεί έκανα νέους φίλους, αλλά ήταν πολύ συντηρητικά. Ο ξάδερφος μου, ο οποίος είχε μεγάλη επιρροή σε μένα, είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στο πανεπιστήμιο. Μου δίδαξε πολλά για το χαλιφάτο», τονίζει στην περιγραφή της.

«Το 2003, συμμετείχα σε πολεμική πορεία κατά του Ιράκ στο Λονδίνο, όταν κάποιοι μου έδωσαν ένα χαρτί με το όνομα μιας μουσουλμανικής ιστοσελίδας γνωριμιών. Εκεί συνάντησα τον Τζον Γεωργέλα, έναν Αμερικανό που είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Είχε μεγαλώσει σε μια μεσαία οικογένεια και ήξερε πολλές γλώσσες. Παντρεύτηκα τον Τζον μετά την πρώτη του επίσκεψη στο Λονδίνο, ξέροντας ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσω να φύγω από το σπίτι μου. Λίγο αργότερα, μετακομίσαμε στις ΗΠΑ και κάναμε έναν γιο. Ο Τζον γινόταν όλο πιο ριζοσπαστικός και εγώ είχα σταματήσει να φοράω το νικάμπ». Στη συνέχεια αναφέρει ότι ο Τζον το 2006, κατηγορήθηκε ότι χάκαρε την ιστοσελίδα μιας ομάδας υπέρ του Ισραήλ και κατέληξε στη φυλακή για 3 χρόνια. Τόνισε πως εξαρτιόνταν οικονομικά από εκείνον και δεν είχε καταλάβει ότι βρισκόταν «σε έναν τοξικό γάμο».

«Οταν ο Τζον βγήκε από τη φυλακή, μετακομίσαμε στην Αίγυπτο και μετά στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τα τρία παιδιά μας. Μου είπε ότι θα πάει στη Συρία, αλλά δεν ήθελα να πάρω τα παιδιά μου σε εμπόλεμη ζώνη».

Στην συνέχεια ανέφερε πως η ζωή στη Κωνσταντινούπολη αλλά η άσχημη οικονομική κατάσταση της οικογένειας, υποχρέωσαν τον Γεωργιλάκη να πει ψέματα στη σύζυγό του και να μετακομίσουν στην Αντιόχεια. Τελικά πήγαν προς τα σύνορα με τη Συρία. Όταν μπήκαν στην εμπόλεμη χώρα, η έγκυος τότε Τάνια μπόρεσε να ενημερώσει το FBI μέσω της μητέρας του Γεωργιλάκη. Από εκεί, της ζήτησαν να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να μην της απαγγελθούν κατηγορίες ότι συμμετείχε σε εξτρεμιστική οργάνωση.

«Στη Συρία, δεν είχαμε τρεχούμενο νερό. Υποσιτιζόμασταν και εγώ και τα παιδιά μου και φοβήθηκα ότι θα τα χάσω», λέει στην εξομολόγησή της. Ακολούθησαν αρκετοί τσακωμοί και εντάσεις μεταξύ του ζευγαριού με την Τάνια, μάλιστα, να αρνείται πεισματικά να φορέσει νικάμπ για να καλύψει το πρόσωπό της.

Ήταν κορυφαίος προπαγανδιστής του Ισλαμικού Κράτους

Ο Τζον πιεζόταν από το φιλικό του περιβάλλον για να τη χωρίσει και, τελικά, την έστειλε μαζί με τα παιδιά τους πίσω στις ΗΠΑ. Η διαδικασία αυτή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, καθώς οργανώθηκε παράνομα με διακινητή και είχε πολλές αντιξοότητες. «Πλήρωσε έναν διακινητή για να μας μεταφέρει. Αναγκαστήκαμε να περπατήσουμε μερικά μίλια, να περάσουμε μέσα από μια τρύπα με συρματοπλέγματα, πριν πηδήξουμε σε ένα φορτηγό. Ο έμπορος έπρεπε να μας μεταφέρει στο σταθμό των λεωφορείων, αλλά μας άφησε στη μέση του πουθενά. Ήμουν πολύ απογοητευμένη μέχρι που ένας Τούρκος μας βοήθησε να βρούμε τον δρόμο μας. Ήμουν τόσο ευγνώμων που ήμουν ζωντανή. Ήθελα τα παιδιά μου να ζήσουν καλά. Ο Τζον έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στην ίδρυση του χαλιφάτου και ήταν κορυφαίος προπαγανδιστής του Ισλαμικού Κράτους. Δεν τον είδα ξανά και έμαθα αργότερα ότι ξαναπαντρεύτηκε στη Συρία. Πέρυσι έμαθα ότι πέθανε, πιθανότατα κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού από τις ΗΠΑ το 2017».

Η Τάνια έχει ξεκινήσει πλέον μια νέα ζωή στο Τέξας και μάλιστα βρίσκονται κοντά και οι γονείς της. Ο σημερινός της σύζυγος τη σέβεται και την φροντίζει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments