Πολιτική

Κορσική: Live η συνέντευξη Τύπου από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

Κορσική: Live η συνέντευξη Τύπου από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
Κορσική: Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, υπήρξε ηχηρή στήριξη των ελληνικών θέσεων για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας από την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η κλιμακούμενη τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ διαπιστώθηκε η απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Υπογραμμίστηκε, δε, ότι διάλογος με την Τουρκία είναι εφικτός εφόσον σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις, σε διαφορετική περίπτωση ο δρόμος για κυρώσεις είναι ανοιχτός.

Δείτε Live τη συνέντευξη Τύπου από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη:

Σχεδόν δύο ώρες κράτησε η προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που πραγματοποιήθηκε πριν την έναρξη των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις» συμφώνησαν οι δυο ηγέτες, κάτι που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πήγες, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμα ακόμη ότι συζητήθηκε η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν: «Κάντε λίγη υπομονή και θα ακούσετε περισσότερα από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη». «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Cargese της Κορσικής. Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από απογόνους ομάδας μεταναστών από την Μάνη οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στο νησί έναν αιώνα νωρίτερα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον δήμαρχο της κοινότητας Cargèse, François Garidacci και τις ελληνικής καταγωγής Marie-Louise Zanettacci και Emmanuelle Frimigacci-Peroni. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Garidacci, δήμαρχος της κοινότητας Cargèse από το 2001, πρωτοστάτησε στη διαδικασία αδελφοποίησης του Cargèse με το Οίτυλο κατά τη δεκαετία του 1990. Η κυρία Zanettacci είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση της Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα καθώς και για την περιήγηση επισκεπτών στους χώρους αυτής. Η κυρία Frimigacci-Peroni είναι αντιδήμαρχος της κοινότητας του Cargèse από το 2014.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τη σύγχρονη ελληνική κληρονομιά στην Κορσική, ενώ διερευνήθηκαν τρόποι ενδυνάμωσης των δεσμών ανάμεσα στην κοινότητα Cargèse και την Ελλάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments