Οικονομία

Ευρωζώνη: Στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης για το 2021 ζητά η Κομισιόν

Ευρωζώνη: Στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης για το 2021 ζητά η Κομισιόν
Ευρωζώνη: Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη το 2021, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ευρωζώνη: Η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη το 2021, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης των χωρών – μελών της Ευρωζώνης με τις δημοσιονομικές πολιτικές τους για όλη τη διάρκεια του 2021, ζήτησαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τους ομολόγους του των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, εν όψει της κατάρτισης των σχεδίων προϋπολογισμών για το 2021.

«Οι συζητήσεις μας στο Eurogroup και στο Ecofin στις 11/12 Σεπτεμβρίου επαναβεβαίωσαν έναν υψηλό βαθμό συναίνεσης για τους ενδεδειγμένους προσανατολισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2021. Σε συνέχεια των συζητήσεων αυτών και της Ετήσιας Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2021, η επιστολή αυτή παρέχει πρόσθετες οδηγίες για την προετοιμασία των σχεδίων προϋπολογισμού για το 2021», σημειώνουν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Η γενική ρήτρα διαφυγής, η οποία ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο θα παραμείνει ενεργή το 2021, αναφέρουν, ενώ προσθέτουν ότι την άνοιξη του 2021 θα εξετασθεί ξανά το θέμα αυτό.

“Όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, θα επιδιωχθούν δημοσιονομικές πολιτικές για την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων», σημειώνουν. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι «καλά στοχευμένα και προσωρινά και η χρήση και η αποτελεσματικότητά τους πρέπει να εξετάζονται τακτικά» καθώς και ότι «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, τα έκτακτα μέτρα είναι πιθανόν να πρέπει να προσαρμοστούν και να συνδυασθούν με μέτρα που βελτιώνουν τα βασικά δεδομένα των οικονομιών μας, στηρίζουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και έχουν θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση».

Γράφεται ακόμη, ότι ο δημοσιονομικός σχεδιασμός για το 2021 θα πρέπει να λάβει υπόψη στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. «Η Κομισιόν θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ληφθεί και σχεδιασθεί για να απορροφήσουν τον αντίκτυπο της κρίσης, να στηρίξουν την ανάκαμψη και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη σκέψεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα», τονίζεται.

Αντίθετη η Γαλλία με τους κανόνες:

Ο Γάλλος υφυπουργός για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην επιστροφή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας με τη μορφή που ίσχυαν στην ΕΕ πριν την αναστολή τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε να τίθεται εκ νέου σε ισχύ το ίδιο Σύμφωνο» Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που καθορίζει αυτούς τους κανόνες, δήλωσε ο Μπον. «Χρειάζονται δημοσιονομικοί κανόνες; Σίγουρα. Πρέπει να τους αναθεωρήσουμε; Επίσης σίγουρα», πρόσθεσε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments