Πολιτική

Yeni Safak ελληνοτουρκικά: «Προτεραιότητα στις συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας η αποστρατικοποίηση των νησιών»

Yeni Safak ελληνοτουρκικά: «Προτεραιότητα στις συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας η αποστρατικοποίηση των νησιών»
Yeni Safak ελληνοτουρκικά: Τι υποστηρίζει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα.

Η Yeni Safak, φιλοκυβερνητική εφημερίδα στην Τουρκία, αναφέρει ότι «προτεραιότητα στις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών». Η τουρκική εφημερίδα γράφει κάτι που προφανώς δεν ισχύει λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Είναι φανερό ότι θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις, κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή της, η Τουρκία θα αναγκάσει την Ελλάδα να εκκενώσει τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς από το στρατό. Στο εν λόγω δημοσίευμα, η εφημερίδα υποστηρίζει πως «η Ελλάδα μετά την υποχώρηση στο θέμα δικαιώματος ΑΟΖ στα νησιά δέχτηκε τις γερμανικές παραινέσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών και πως στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί το συγκεκριμένο θέμα». Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sigmalive.com, «στις (διερευνητικές) συνομιλίες που θα διεξαχθούν ένα από τα βασικά θέμα της ατζέντας θα είναι η απόσυρση του στρατού από τα νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς και δη από το Καστελόριζο».

Η Yeni Safak επιβεβαιώνει μάλιστα το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σοτζού» την περασμένη εβδομάδα περί ανάλογης έκκλησης (απόσυρσης ελληνικού στρατού) από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, παραλείποντας (;) το σκέλος ωστόσο που αφορούσε και την απόσυρση της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου. Κατά την τουρκική εφημερίδα επίσης, «η Ελλάδα δυσκολεύεται να εξηγήσει αυτήν τη στάση (στρατικοποίηση νησιών) με βάση τις συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού στη διεθνή κοινότητα».

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις και από τον Ερντογάν

Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις για την Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζουμε ότι η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής θα συζητήσει για ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, αλλά οι ιδιοκτήτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε ομιλία του σε συνέδριο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να δείξει ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε πως «είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων…».

Το πρόβλημα στη Μεσόγειο, επισήμανε, μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. «Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους», επανέλαβε. «Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε ο Ερντογάν προσθέτοντας μάλιστα ότι «κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments