Πολιτική

ΥΠΕΞ για Λευκορωσία: Οι προσπάθειες της να στοχοποιήσει μέλη της ΕΕ δεν θα πετύχουν

ΥΠΕΞ για Λευκορωσία: Οι προσπάθειες της να στοχοποιήσει μέλη της ΕΕ δεν θα πετύχουν
ΥΠΕΞ για Λευκορωσία: «Δεν θα επιτύχουν στην αποδυνάμωση της ενότητας της ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφέρεται στις αντιδράσεις της Λευκορωσίας μετά την απόφαση για επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter: «Οι προσπάθειες των αρχών της Λευκορωσίας να στοχοποιήσουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα επιτύχουν στην αποδυνάμωση της ενότητας της ΕΕ».

Δείτε την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

Επικοινωνία Δένδια με Αρμένιο ΥΠΕΞ

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνομίλησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  με τον Αρμένιο ομόλογό του Ζοχράμπ Μνατσακανιάν. Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, η συζήτηση εστιάσθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σχετικά με τις οποίες ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την διαρκή ετοιμότητα της χώρας μας να συμβάλλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση και τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Επανέλαβε την αποδοκιμασία της χώρας μας έναντι κάθε παρέμβασης τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Υπουργοί αναφέρθηκαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Μονίμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, κατόπιν αιτήματος και της , με θέμα την κλιμακούμενη ένταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Κατά τις εργασίες της τονίστηκε, μεταξύ άλλων, η υποστήριξη του ρόλου του ΟΑΣΕ και ειδικότερα της Ομάδας Μινσκ, για τη διευθέτηση της κρίσης. Περαιτέρω, κατά τη συνομιλία τονίστηκαν οι διαχρονικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αρμενίας.

Παράλληλα, σε μία σπάνια όσο και ιστορική κοινή ανακοίνωση για την σύρραξη ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν προχώρησαν οι  –  και  με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου. Στο κοινό ανακοινωθέν οι Πρόεδροι των τριών χωρών καταδικάζουν την ένοπλη αντιπαράθεση στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ζητούν την άμεση κατάπαυση του πυρός και καλούν Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου άνευ όρων.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν που έδωσε στην δημοσιότητα η γαλλική προεδρία αναφέρεται:

«Εμείς, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, που εκπροσωπούμε τις συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κλιμάκωση της βίας στη ζώνη σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών Ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ των εν λόγω στρατιωτικών δυνάμεων.

Καλούμε επίσης τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη και χωρίς προϋποθέσεις, υπό την αιγίδα των χωρών της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments