Οικονομία

Wild Olive Oil: Αγριέλαιο με ιστορία

Wild Olive Oil: Αγριέλαιο με ιστορία
Wild Olive Oil: Από τη Σκάλα Λακωνίας

Η εταιρεία ΔΕΚΑ (ΔΕΝΤΑΚΟΣ Κ. – ΚΑΠΕΡΩΝΗ Ε.Ε.) έχει έδρα την Σκάλα Λακωνίας, μέρος που είναι το κέντρο του παραγωγικού τμήματος της Λακωνικής γης. Η εταιρεία έχει σαν στόχο την επιλογή εξαιρετικών διατροφικών προϊόντων και την προώθηση τους σε καταναλωτικό κοινό που να ξέρει να επιλέγει τα προϊόντα που καταναλώνει με βάση τις ιδιότητες τους.

Η εταιρεία ΔΕΚΑ στηρίζεται στις απόψεις ειδικών επιστημόνων προκειμένου να καταλήγει στα ασφαλέστερα και εγκυρότερα συμπεράσματα για τις ιδιότητες κάθε προϊόντος και με βάση αυτά να τα προτείνει στο καταναλωτικό κοινό. Η περιοχή της Λακωνίας φημίζεται για την ποιότητα των προϊόντων που παράγει, η οποία ποιότητα είναι αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών και των συστατικών του εδάφους. Στην κορυφή των ονομαστών προϊόντων της Λακωνικής γης είναι το ελαιόλαδο, το οποίο διακρίνεται για την χαμηλή του οξύτητα (acidity) και την μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, συστατικά ωφέλιμα για την υγεία.

Ιστορία προϊόντος

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το αγνό φυσικό λάδι ελιάς, χωρίς βιομηχανική επεξεργασία. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. Ενδέχεται να παρουσιάζει ευχάριστη πικράδα και μικρής διάρκειας κάψιμο στον οισοφάγο. Με το 75% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου να είναι έξτρα παρθένο, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον κόσμο σε παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου (που θεωρείται το καλύτερο ποιοτικά ελαιόλαδο), ενώ είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα σε όλο τον κόσμο. Το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο, του οποίου ο βαθμός οξύτητας εκφρασμένος σε ελαϊκό οξύ δεν υπερβαίνει το 0.8%. Η οξύτητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς όσο πιο χαμηλή η οξύτητα, τόσο πιο ποιοτικό το ελαιόλαδο.

Το αγριέλαιο “ΔΕΚΑ” προέρχεται από αιωνόβια άγρια ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές της Λακωνικής γης. Η συλλογή του καρπού λόγω εδαφολογικών συνθηκών είναι αρκετά δύσκολη, γεγονός που επιβαρύνει αρκετά το κόστος παραγωγής του αγριελαίου. Τα άγρια ελαιόδεντρα, η ηλικία των οποίων είναι απροσδιόριστη αλλά πολύ μεγάλη, βρίσκονται σε περιοχές που περιβάλλονται από άγρια βλάστηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τα κτήματα αλλά και η γύρω άγρια περιοχή να μην έχουν δεχθεί ποτέ ούτε ίχνος φυτοφαρμάκου.

Η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη αποτελούν φυσικές θεραπευτικές ουσίες που βρίσκονται στο αγριέλαιο σε μεγάλη περιεκτικότητα. Διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, ενώ νεώτερες έρευνες παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα για την δράση της ελαιοκανθάλης στην πρόληψη του Alzheimer. Είναι απαραίτητες για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, του μαστού και του προστάτη και γενικώς προστατεύει το DNA από αλλοιώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο. Κατάλληλο για όσους πάσχουν από διαβήτη διότι εξισορροπεί το σάκχαρο και βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Λακωνία

Στη Λακωνία το φυσικό τοπίο συναντά τη μακρά ιστορία. Πρόκειται για το νοτιότερο νομό της Ελλάδας, που ουσιαστικά προσκαλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι στην ιστορία μέσα από ένα πλήθος μνημείων από την αρχαία, τη βυζαντινή και τη νεότερη εποχή. Η θρυλική από την αρχαιότητα Σπάρτη, το βυζαντινό μεγαλείο της καστροπολιτείας του Μυστρά, το μεσαιωνικό κάστρο της Μονεμβασιάς, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, λιθόστρωτα δρομάκια, αρχοντικά με αψίδες και ενετικά οικόσημα μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της περιοχής.

Αλλά και το φυσικό τοπίο, που συνδυάζει την αγριάδα του βουνού με τη γαλήνη της θάλασσας, ασκεί μια μαγευτική επιρροή. Η σκληρή ομορφιά της Λακωνικής Μάνης, τα σμαραγδένια νερά στην Ελαφόνησο, το υπέροχο και μοναδικό στην Ελλάδα φιόρδ στο Γέρακα, η κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα, το γραφικό Γύθειο, τα αμέτρητα ψαροχώρια, το φυσικό σπήλαιο του Διρού, τα ορεινά χωριά του Ταϋγετου και του Πάρνωνα, τα καταπράσινα φαράγγια, οι νερόμυλοι, οι σπηλιές οι καταρράκτες συνιστούν ένα τοπίο μοναδικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments