Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Στην έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου ο υπουργός Εξωτερικών

Νίκος Δένδιας: Στην έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου ο υπουργός Εξωτερικών
Νίκος Δένδιας: Ενημερώθηκε για την αποστολή, τη σύνθεση και τις δραστηριότητες της Ελληνικής Δύναμης.

Επίσκεψη στην την έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου στο στρατόπεδο Film City στην Πρίστινα, πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη. Τον υπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Δημήτριος Κούκος και ο αντισυνταγματάρχης Αθανάσιος Καρμπέρης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, κατά την διάρκεια της επίσκεψης, ο Νίκος Δένδιας και ο Κώστας Φραγκογιάννης ενημερώθηκαν για την αποστολή, τη σύνθεση και τις δραστηριότητες της Ελληνικής Δύναμης καθώς και για τις δράσεις της και τη θετική αντιμετώπιση του προσωπικού της από τον τοπικό πληθυσμό.

“Είχα τη χαρά να βρεθώ σήμερα στην Πρίστινα, όπου συζητήσαμε θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, τον διάλογο Πρίστινας – Βελιγραδίου, αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα. Ιδίως, είχαμε συζητήσεις που αφορούν τα θέματα της ενέργειας και την επαύξηση των οικονομικών μας συναλλαγών. Η κυβέρνηση καταβάλει μία μεγάλη προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Η τουρκική πλευρά, ο κ. Τσαβούσογλου, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές. Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. Η τελευταία συνάντηση είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά” ανέφερε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Δένδιας.

Ενθαρρυντικό βήμα η έναρξη διερευνητικών επαφώνQ

Στις διερευνητικές επαφές της Αθήνας με την Άγκυρα αναφέρθηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, , μιλώντας στη Le Figaro. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε από την πλευρά του «ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» την προοπτική έναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τονίζοντας ότι το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι ακριβώς αυτό που αναφέρουν τα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής (1-2 Οκτωβρίου), δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas, o κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξεκαθάρισε ότι «η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της  (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της , συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση. Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η  και η ΕΕ επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία κάτι που όμως προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων. Και παρέπεμψε στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου γίνεται επίκληση των άρθρων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων καθώς και στην ξεκάθαρη αναφορά ότι τυχόν συνέχιση μονομερών και επιθετικών ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας θα επιφέρει συνέπειες από την πλευρά της .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments