Πολιτική

Γιώργος Κουμουτσάκος για κυβερνητικό αεροσκάφος: «Θα υπάρξει απάντηση στη νέα τουρκική πρόκληση»

Γιώργος Κουμουτσάκος για κυβερνητικό αεροσκάφος: «Θα υπάρξει απάντηση στη νέα τουρκική πρόκληση»
Γιώργος Κουμουτσάκος για κυβερνητικό αεροσκάφος: Την κίνηση της Τουρκίας να κρατήσει στον αέρα το αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια από το Ιράκ στην Αθήνα αρνούμενη να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Βέβαιος ότι θα υπάρξει απάντηση στη νέα πρόκληση των Τούρκων να κρατήσουν στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας, που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, πάνω από τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, αρνούμενοι να χορηγήσουν άδεια υπερπτήσης, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Αυτή είναι μια συμπεριφορά που είναι πρωτόγνωρη καθώς έφτασε σε ένα σημείο που ήταν αρνητικό για την ίδια την ασφάλεια της πτήσης, πέραν της πρόκλησης αυτής καθαυτής. Δεν είναι μια φιλική ενέργεια, αυτό είναι σαφές», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, πρόκειται για σοβαρή πρόκληση, είναι μια κλιμάκωση αυτή η συμπεριφορά των αρμοδίων αρχών της Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας και έχει μια ιδιαίτερη σημασία, και πολιτική και διπλωματική, γιατί το πράττει λίγο πριν ξεκινήσουν οι σημερινές εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«Δηλαδή εν γνώσει της Τουρκίας ότι θα είναι σήμερα αντικείμενο συζήτησης η συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προβαίνει σε αυτή την κίνηση». Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι σαφές ότι έχει επιλέξει έναν σταθερό δρόμο διαρκούς έντασης, μια στρατηγική διαρκούς πίεσης και πως το προηγούμενο διάστημα αποκλιμάκωσης φαίνεται περισσότερο ότι ήταν ένα διάλειμμα, ένας τακτικός χειρισμός ενταγμένος στη στρατηγική της έντασης. Παράλληλα, σημείωσε πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι για «ατσαλένια νεύρα και γρανιτένια αποφασιστικότητα» αν χρειαστεί, πως είναι ώρα της εθνικής υπευθυνότητας και πως υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα. Επιπλέον, υπογράμμισε πως υπάρχει συνομιλία με τη Γερμανία σταθερά, αλλά η συμμαχία πρέπει να είναι με τη Γαλλία.

Τα καψόνια των Τούρκων:

Είναι αυτονόητο ότι οι Τούρκοι γνώριζαν ότι θα περάσει το αεροσκάφος πάνω από τον εναέριο χώρο τους καθώς μιλάμε για μια πτήση VIP. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα δεν έδινε άδεια στο αεροσκάφος να περάσει με αποτέλεσμα ο  να μείνει για 20 λεπτά εγκλωβισμένος στον αέρα μέχρι τελικά να πάρει το «ΟΚ» να συνεχίσει το ταξίδι του για την επιστροφή στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Τουρκία είχε επιτρέψει αρχικά την υπέρπτηση του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών πάνω από το έδαφος της, όταν η πτήση έφτασε στα σύνορά της με το Ιράκ, εμπόδισε την πτήση και ανάγκασε το ελληνικό αεροπλάνο να κάνει κύκλους έως ότου να δοθεί, τελικά, η άδεια. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι οι Τούρκοι όχι μόνο γνώριζαν ότι η πτήση είναι VIP, αλλά ήξεραν και ότι στο αεροσκάφος βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας. Όταν από την Τουρκία δεν επέτρεψαν στο αεροπλάνο να περάσει από τον εναέριο χώρο της, ξεκίνησε ένας διπλωματικός μαραθώνιος, από τη μια σε διπλωματικό επίπεδο και από την άλλη με τον πιλότο του Embraer να προσπαθεί να συνεννοηθεί με τις τουρκικές αρχές. Οι γραφικότητες των Τούρκων ολοκληρώθηκαν και ο Έλληνας ΥΠΕΞ έφτασε στη χώρα μας χωρίς άλλα προβλήματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments