Διεθνή

State Department Τουρκία: Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τους S-400

State Department Τουρκία: Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τους S-400
State Department Τουρκία: Για σοβαρές συνέπειες για την ενεργοποίηση των S-400 κάνει λόγο το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία μετά την είδηση για πιθανές δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400. Το State Deprtment αναφέρει πως εάν επιβεβαιωθούν οι αναφορές αυτές για τις δοκιμές, η Άγκυρα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες, καθώς οι κινήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση του State Department

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χουν εκφράσει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, σε ανώτατο επίπεδο, ότι η απόκτηση ρωσικών στρατιωτικών συστημάτων όπως οι S-400 είναι μη αποδεκτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες στις προσδοκίες μας ότι οι S-400 δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ήμασταν επίσης ξεκάθαροι για τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις για τη σχέση ασφαλείας μας εάν η Τουρκία ενεργοποιήσει το σύστημα.

Εάν επιβεβαιωθεί, θα καταδικάσουμε με τον αυστηρότερο τρόπο την πυραυλική δομική με S-400 ως ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών».

Όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο στρατιωτική – διπλωματική πηγή, η Τουρκία για πρώτη φορά προέβη σε δοκιμές των ρωσικής κατασκευής αμυντικών συστημάτων S-400, στην περιοχή της Σινώπης.

«Στις ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν εκτοξεύσεις τριών πυραύλων S-400. Όλοι τους έπληξαν επιτυχώς τους ορισθέντες στόχους», αποκάλυψε η συγκεκριμένη πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο ρωσικός εξαγωγικός οργανισμός οπλικών συστημάτων Rosoboronexport δεν σχολίασε την πληροφορία αυτή.

Τις τελευταίες ημέρες, η Τουρκία είχε εκδώσει οδηγίες για εναέριες και θαλάσσιες περιοχές για να επιτραπούν οι συγκεκριμένες δοκιμές. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι όντως η Άγκυρα προχώρησε σε δοκιμή του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, τότε αυτό θα αποτελέσει «αγκάθι» στις σχέσεις της γειτονικής χώρας με τις ΗΠΑ. Άλλωστε, οι σχέσεις τους ήδη είναι τεταμένες.

Και αυτό γιατί η Ουάσινγκτον είχε αντιδράσει έντονα στην αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι θα θέσουν σε κίνδυνο νατοϊκά αμυντικά συστήματα. Μάλιστα, η άρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει την αγορά από τη Μόσχα ανάγκασε πέρσι την Ουάσινγκτον να «μπλοκάρει» τη συμμετοχή της γειτονικής χώρας στο πρόγραμμα αγοράς των F-35.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments