Διεθνή

Δίπλα στο Καστελόριζο το Oruc Reis

Δίπλα στο Καστελόριζο το Oruc Reis
Το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει κοντά στο Καστελόριζο συνεχίζοντας την παράνομη NAVTEX.

Πριν από λίγες ημέρες όλοι μετρούσαν αντίστροφα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Ωστόσο οι Τούρκοι έδειξαν πως δεν έχουν καμία πρόθεση να κάνουν διάλογο. Αυτό φάνηκε από την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η γειτονική χώρα. Για άλλη μια φορά τον τελευταίο καιρό το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο.

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή το Oruc Reis είναι ανοιχτά του Καστελόριζου αν και φαίνεται ότι δεν θα πλησιάσει στη νέα “κόκκινη γραμμή” των 6 ναυτικών μιλίων ,αφού η πορεία του δείχνει ότι στρίβει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράνομη NAVTEX θα είναι σε ισχύ για άλλες τέσσερις ημέρες και με τους Τούρκους ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και φυσικά παρακολουθείται από μονάδες επιφανείας του ελληνικού Στόλου.

Σε ετοιμότητα η Ελληνική πλευρά

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί που πρέπει και σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταχύτητα του Oruc Reis πάντως είναι ταχύτητα ερευνών. Δείτε τους χάρτες από το marinetraffic.com.

Την ίδια ώρα οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιοδήποτε τετελεσμένο στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, με νέες, εμπρηστικές δηλώσεις επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας.

«Μην επιτρέποντας τις προσπάθειες για την εκδίωξη της Τουρκίας από τον αγώνα του διαμοιρασμού των πηγών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ανοίξαμε την πόρτα μια νέας εποχής. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε οποιοδήποτε σχέδιο, οποιαδήποτε πρωτοβουλία, οποιαδήποτε τετελεσμένα που αγνοούν τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων».

Αυτό δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας από το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην περιοχή του Ζογκουλντάγ στη Μαύρη Θάλασσα, με τον «Σουλτάνο» να μην εγκαταλείπει στιγμή τη σκληρή ρητορική του. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Ερντογάν συμπλήρωσε το εξής: «Επαναλαμβάνω από εδώ, ότι δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα κανενός ιδιαίτερα τα εδάφη κανενός. Προασπιζόμαστε μόνο τα δικά μας δικαιώματα (…) Προκειμένου να επιτύχουμε σε αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας μαζί με όλα τα μέσα τις διπλωματίας. Ο τρόπος για να εγκαθιδρύσουμε ειρήνη, ηρεμία, και σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο είναι μέσα από το σεβασμό, την αναγνώριση και αποδοχή των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε οποιαδήποτε φοβέρα και στήσιμο παιχνιδιών που καταλήγουν να μοιάζουν με κωμωδία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζοντας την πολεμική του εναντίον των Βρυξελλών. «Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει γίνει όμηρος της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, βλάπτει κυρίως την ίδια την ΕΕ (…) Τα διπλά μέτρα και σταθμά που έχει εφαρμόσει η ΕΕ εναντίον της χώρας μας ως σήμερα αγνοώντας όλες τις αξίες της, είχε ήδη μειώσει την αξιοπιστία της ΕΕ». «Εάν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπαράθεσης η ΕΕ δεν υιοθετήσει μια δίκαιη στάση, αυτό θα είναι η επίσημη ανακοίνωση ότι ήρθε το τέλος της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments