Διεθνή

Δανία κορωνοϊός: «Κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο» δηλώνει η πρωθυπουργός

Δανία κορωνοϊός:  «Κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο» δηλώνει η πρωθυπουργός
Δανία κορωνοϊός: «Κουραστήκαμε με αυτήν την ασθένεια» αλλά «κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο», παραδέχτηκε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέριξεν

Η Δανία θα ενισχύσει από την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, τα μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τη χρήση μάσκας, προκειμένου να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, μετά την αύξηση των κρουσμάτων, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Κουραστήκαμε με αυτήν την ασθένεια» αλλά «κινδυνεύουμε να χάσουμε τον έλεγχο», παραδέχτηκε η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέριξεν σε συνέντευξη που παραχώρησε. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, μειώνεται στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα. Το μέτρο αυτό θα ισχύει για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα θα παραταθούν μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, πρόσθεσε η πρωθυπουργός. Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Μέχρι σήμερα η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22.00. Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι. Η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 10 το βράδυ. Σήμερα καταγράφηκαν 859 νέα κρούσματα στη Δανία, αριθμός ρεκόρ. Συνολικά στη Δανία (εκτός της Γροιλανδίας και των Νησιών Φερόε) έχουν αναφερθεί 38.622 μολύνσεις και 697 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.

Ο χάρτης του ECDC για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη

Ο σύνθετος δείκτης που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποτυπώνει τόσο τον ρυθμό διάδοσης της νόσου Covid-19, όσο και τη δυναμική διείσδυσής του στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται από πολύ χαμηλά έως μέτρια επίπεδα επιδημιολογικού φορτίου, σύμφωνα με τη σημερινή αξιολόγηση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σχετικά με την εξέλιξη της πορείας του κορωνοϊού.

Μάλιστα, η νότια Ελλάδα, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε πολύ χαμηλό κίνδυνο. Η Αττική, μαζί με την υπόλοιπη κεντρική Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Ήπειρο χαρακτηρίζονται ως μέτριου κινδύνου, ενώ μόνο ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν χαρακτηρισθεί ως υψηλού κινδύνου.

Πηγή «μεγάλης ανησυχίας» το πώς εξελίσσεται ο κορωνοϊός σε 23 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών χαρακτηρίζονται ως χώρες υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, με εξαίρεση να αποτελούν ορισμένες χώρες της κεντρικής – βόρειας Ευρώπης όπου είναι μέτριου κινδύνου.

Ειδικότερα, η εξέλιξη της νόσου Covid-19 σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί πλέον «μεγάλη ανησυχία», σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που δημοσιεύεται Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

Όπως φαίνεται, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εξαίρεση της Ελλάδας, της Κύπρου, της Φινλανδίας και της Εσθονίας, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία αυτή, έναντι επτά πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με ό,τι αναφέρει στην αξιολόγησή του το ECDC.

Ακολουθεί ο χάρτης από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments