Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη – Εκτάκτως στην πόλη ο Κικίλιας

Κορωνοϊός Ελλάδα: Συναγερμός για τη Θεσσαλονίκη – Εκτάκτως στην πόλη ο Κικίλιας
Κορωνοϊός Ελλάδα: Σε κρίσιμη καμπή είναι η εξέλιξη του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Υγείας να μεταβαίνει σήμερα στην πόλη καθώς οι νοσούντες αυξάνονται συνεχώς. Ποιο το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης.

Σε εστία μόλυνσης έχει μετατραπεί η πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς είναι ραγδαία η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Χαρακτηριστικό είναι πως το Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν περίπου 1.300 νέοι νοσούντες στην περιοχή, την ώρα που το σύστημα υγείας εκπέμπει “SOS. Στη Δράμα εντοπίστηκαν χθες 90 κρούσματα, στη Ροδόπη 112 και στον Έβρο άλλα 48, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα των ΜΕΘ είναι 100%, με τους ασθενείς να μεταφέρονται για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στη  μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας, , όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».

Όπως αναφέρει το , μετά την επίσκεψή του στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο υπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 17:00 απόγευμα. Θυμίζουμε πως ο  ανακοίνωσε χθες, 1.672 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40.929, εκ των οποίων το 55,1% άνδρες.

Ανησυχία από την αύξηση του δείκτη θετικότητας – Ξεπέρασε το 10%:

Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι πλέον ο δείκτης θετικότητας, που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό, είναι πάνω από 10% (και συγκεκριμένα 10,4%), ποσοστό που προκύπτει από το ότι την Κυριακή ανιχνεύθηκαν 1.678 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε σύνολο 16.106 τεστ που διενεργήθηκαν (περιλαμβανομένων των rapid tests που διενεργεί ο ΕΟΔΥ). Τονίζεται ότι το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει πει και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Το Σάββατο (31 Οκτωβρίου), που είχαμε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα (2.056), ο δείκτης θετικότητας ήταν 7,85%, καθώς εκείνη την ημέρα είχαν διεξαχθεί 26.185 τεστ. 

Ποιο το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για τη Βόρεια Ελλάδα:

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid-19. Ειδικότερα προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝΘ “Άγιος Παύλος”, 10 κλίνες στο ΓΝΘ “Γ. Γεννηματάς”, 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου” και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής. Μέχρι τώρα είχαν διατεθεί περίπου 40 κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, τα οποία βεβαίως καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Ελλάδας, οπότε πλέον οι διαθέσιμες κλίνες διπλασιάζονται. Ωστόσο, λόγω της κρίσιμης κατάστασης αναπροσαρμόζονται τα χειρουργεία, τα οποία θα ανασταλούν στο 80%.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας μετατρέπεται σε σύστημα μιας νόσου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις. Η εμπειρία του πρώτου κύματος της πανδημίας αυτό δείχνει. Δραματική αύξηση των ήδη μακροχρόνιων αναμονών, μοιραία μετατροπή τακτικών χειρουργείων σε επείγοντα, επιπλοκές και εξέλιξη της εκάστοτε νόσου» προειδοποιεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στο plan B του υπουργείου περιλαμβάνονται οι αεροδιακομιδές από τη Θεσσαλονίκη προς την Αττική, είτε για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 είτε για άλλα περιστατικά. Για τον λόγο αυτό θα βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο C-130 στο αεροδρόμιο της πόλης. Πάντως, την περασμένη εβδομάδα το κύμα της επιδημίας κάλυψε με μεγάλη ταχύτητα τις κλίνες ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι στο “Παπανικολάου” την περασμένη Τετάρτη από τις 18 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 ήταν κατειλημμένες οι 14 και μέχρι το περασμένο Σάββατο είχαν καταληφθεί όλες. Και με το σχέδιο του υπουργείου δεσμεύθηκαν άλλες 6 κλίνες Γενικών ΜΕΘ (από τις 12) για ασθενείς με Covid-19. To περασμένο Σάββατο στο ΑΧΕΠΑ υπήρχαν μόλις 3 ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού και άλλες 3 στο “Παπαγεωργίου”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments