Οικονομία

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για την καταβολή του – Πώς υπολογίζεται

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για την καταβολή του – Πώς υπολογίζεται
Δώρο Χριστουγέννων: Το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον 1η Μαΐου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Αλαλούμ έχει δημιουργηθεί με το φετινό Δώρο των Χριστουγέννων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταβληθεί επί του ονομαστικού μισθού και όχι επί του ποσού των 534 ευρώ για όσους έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής – συνεργασίας. Ωστόσο, για την ώρα το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πόρους και αναμένεται να προχωρήσει σε αναλυτική κοστολόγηση του μέτρου στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού.

Σημαντικός παράγοντας στη δημοσιονομική εξίσωση είναι το πλήθος των εργαζομένων που θα τεθεί τον Νοέμβριο, ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο, σε αναστολή. Αν η εξέλιξη είναι θετική, η καταβολή ολόκληρου του Δώρου θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Πέτσας τόνισε: «Το Δώρο των Χριστουγέννων είναι ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Βάση υπολογισμού είναι το εισόδημα, ο μισθός. Αν για κάποιο μήνα ο μισθός είναι η ειδική αποζημίωση, το Δώρο υπολογίζεται επί των 534 ευρώ. Το ερώτημα είναι τώρα, εάν πρέπει να αλλάξει η βάση υπολογισμού και να υπολογιστεί το δώρο επί του ονομαστικού μισθού. Του μισθού δηλαδή που θα έπαιρνε κάποιος αν εργαζόταν τον Νοέμβριο.

Αυτή τη στιγμή η τοποθέτηση που έχουμε είναι ότι το Δώρο των Χριστουγέννων θα υπολογιστεί αναλογικά επί των 534 ευρώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας. Αλλά είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και πριν τις τελικές ανακοινώσεις. Είναι άλλο πράγμα να υπολογιστεί το Δώρο των Χριστουγέννων στη βάση του εισοδήματος που πραγματικά εισπράττουμε και άλλο πράγμα στη βάση ενός ονομαστικού μισθού που θα καταβαλλόταν αν δεν υπήρχε το lockdown».

Πάντως ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει αποσαφηνίσει ότι το τμήμα του Δώρου του θα καταβληθεί από το κράτος θα υπολογιστεί με βάση το επίδομα έως 800 ευρώ όσον αφορά το μήνα Νοέμβριο για όσους είναι σε αναστολή ή είναι κλειστές οι επιχειρήσεις τους.

Ωστόσο, όσον αφορά τους προηγούμενους μήνες το δώρο θα υπολογιστεί για όσους βρίσκονται σε αναστολή με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου, αλλά την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν μισθό άνω των 1000 ευρώ θα χάσουν έως 20% του Δώρου Χριστουγέννων που ελάμβαναν τις χρονιές προ κορωνοϊού, ανάλογα βέβαια με τους μήνες που έχουν τεθεί σε αναστολή. Το Δώρο θα καταβληθεί, κατ αρχήν από τους εργοδότες έως τις 21 Δεκεμβρίου. Ωστόσο ο νόμος ορίζει πως «ο εργοδότης μπορεί να παρακρατήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το ποσό που αναλογεί στο επίδομα, χωρίς να μπορεί να το καταβάλει αργότερα».

Όσο για τον τρόπο καταβολής; Ακόμη δεν έχει κλειδώσει.

Το ένα σενάριο προβλέπει οι εργοδότες να καταβάλλουν, κατ’ αρχήν στους εργαζόμενους το συνολικό ποσό του Δώρου. Σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες να λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα ωστόσο, με εναλλακτικό σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι και στο οποίο αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, εξετάζεται οι εργοδότες να καταβάλλουν στους εργαζόμενους το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο πραγματικής εργασίας, στον χρόνο δηλαδή κατά τον οποίο η σύμβασή τους ήταν ενεργή, και ακολούθως το κράτος να καταβάλλει απευθείας στον εργαζόμενο το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο των αναστολών συμβάσεων.

Υπενθυμίζεται πως το Δώρο των Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον 1η Μαίου έως και 31 Δεκεμβρίου. Όσοι έχουν εργαστεί για ολόκληρο αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο τον 13ο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι η γενική καραντίνα του Απριλίου είναι εκτός του χρόνου υπολογισμού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments