Ελλάδα

Μινκ κορωνοϊός: Ξεκίνησε η διαδικασία θανάτωσης 2500 βιζόν που προσβλήθηκαν από τον ιό

Μινκ κορωνοϊός: Ξεκίνησε η διαδικασία θανάτωσης 2500 βιζόν που προσβλήθηκαν από τον ιό
Μινκ κορωνοϊός: Θα θανατωθούν συνολικά περίπου 2.500 βιζόν, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί και την Κυριακή.

Η διαδικασία της θανάτωσης, με ευθανασία, των μινκ εκτροφείων της Κοζάνης που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή του Βόϊου στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη θα θανατωθούν συνολικά περίπου 2.500 μινκ, ενώ η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο, Κυριακή (15.11.2020). Στη συνέχεια, η ταφή γίνεται σε μια υγειονομική τάφρο που έχει ανοιχτεί γι’ αυτό το σκοπό, δίπλα στο χώρο του εκτροφείου.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Δανίας, ο ιός δεν μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο. Ωστόσο «εφόσον ελήφθη η απόφαση να γίνει η θανάτωση, αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει άμεσα τα δεδομένα, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα (16.11.2020) αναμένονται νέες δειγματοληψίες».

Χρειάζεται επιπλέον πληροφόρηση

Πάντως η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κτηνίατρος, Κατερίνα Δαδαμόγια, διευκρίνισε πως «το αν αλλάξουν τα δεδομένα για την περιοχή, εξαρτάται από τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

«Δεν έχει έρθει προς το παρόν στην υπηρεσία μας ή στην Περιφέρεια γενικά κάποια τέτοια απόφαση. Επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν πολλά, κάθε μέρα δημοσιεύονται καινούρια και μακάρι να είναι τόσο ισχυρά τελικά τα επιστημονικά δεδομένα που να αλλάξουν τα πράγματα. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ενδεχομένως οι εκτροφείς να έχουν μια πιο πρώιμη πληροφόρηση που τελικά θα εξελιχθεί και αυτό το ευχόμαστε», σημείωσε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments