Πολιτική

Βασίλης Κικίλιας: Το σχέδιο του εμβολιασμού – 1018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα

Βασίλης Κικίλιας: Το σχέδιο του εμβολιασμού – 1018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα
Βασίλης Κικίλιας: Δείτε live τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για το σχεδιασμό του εμβολιασμού στην χώρα.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία θα αναφερθεί στο σχέδιο εμβολιασμού του πλυθησμού που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ήδη σήμερα έγινε γνωστό πως το εμβόλιο της Pfizer, φτάνει σε αποτελεσματικότητα το 95%. Η ΕΕ έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την εταιρία να προμηθευτεί μεγάλη ποσότητα εμβολίων, ενώ βρίσκεται και σε συζητήσεις με την εταιρία Moderna, που ανακοίνωσε επίσης ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό κατά 95%.

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας πραγματοποιείται με την παρουσία της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρίας Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε την ενημέρωση με την σημερινή επιδημιολογική εικόνα. Όπως είπε τα 905 κρούσματα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη, ενώ σοβαρό  πρόβλημα αντιμετωπίζει η Βόρεια Ελλάδα. Μετά από συνομιλία που είχε με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, του ζήτησε να μεταφέρει ότι χρειάζεται να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε  νομούς της Βορείου Ελλάδας που η επιδημιολογική τους εικόνα δεν είναι καλή.

Ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους καθώς λογίζεται ως δημόσια αγαθά. Επιπρόσθετα τα εμβόλια θα παραδοθούν σε όλες της χώρες της ΕΕ ταυτόχρονα, ενώ αντίστοιχα θα έχουν την ίδια τιμή για όλα τα κράτη – μέλη.

Οι συμφωνίες της ΕΕ για τα εμβόλια

Θα υπάρξει κεντρική προμήθεια των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι θα φτάσουν στην Ελλάδα.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Εμβολιασμοί σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα

Τα εμβόλια από τις κεντρικές αποθήκες θα καταλήξουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Θα κατασκευαστούν συνολικά 1018 εμβολιακά κέντρα σε όλη τη χώρα. Θα μπορούν να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες το μήνα. Ο Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε πως εάν έρθουν περισσότερες δόσεις εμβολίων, τότε θα αυξηθούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Κατά μέσο όρο ένας εμβολιασμός θα διαρκεί περί τα 10 λεπτά.

Τα εμβολιαστικά κέντρα ανά περιφέρεια

Τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν ανά υγειονομική περιφέρεια καθορίζονται ως εξής:

  • 1η ΥΠΕ: 245
  • 2η ΥΠΕ: 135
  • 3η ΥΠΕ: 123
  • 4η ΥΠΕ: 129
  • 5η ΥΠΕ: 144
  • 6η ΥΠΕ: 176
  • 7η ΥΠΕ: 66

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Με ραντεβού για το εμβόλιο

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται κατόπιν ραντεβού μες τις αρμόδιες αρχές. Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές για ραντεβού: Είτε μέσω αποστολής SMS, είτε διαδικτυακά, είτε μέσω τηλεφώνου.

Το σχέδιο εμβολιασμού για τους οίκους ευγηρίας

Για οίκους ευγηρίας θα υπάρχουν 65 κινητές ομάδες που θα εμβολιάσουν και τους εργαζομένους και τους φιλοξενούμενους.

Μέριμνα για το εμβόλιο στους πρόσφυγες

Μαζικοί εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν σε 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, σε 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης καθώς επίσης και σε 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

Εμβόλια σε 35 φυλακές της χώρας

Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί στις 35 φυλακές όλης της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι αντέχει το ΕΣΥ. Στην αρχή η κυβέρνηση έπραξε το αναγκαίο, στην συνέχεια παραπάνω για να βελτιωθεί και τώρα πράττει το εφικτό. Ο Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τους επαγγελματίες υγείας, τους ιδιώτες και τους εθελοντές.

Δείτε live τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments