Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση – Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι προσδοκούν την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας

Ευρωπαϊκή Ένωση – Τουρκία: Οι Ευρωπαίοι προσδοκούν την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας
Ευρωπαϊκή Ένωση - Τουρκία: Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο ξανά για να αξιολογήσουν τι έγινε από την πλευρά της Τουρκίας και να επανεκτιμήσουν αν η ΕΕ θα προχωρήσει στο δρόμο της θετικής ατζέντας.

Στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αλλά και τι προσδοκά η ΕΕ από την Άγκυρα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Στάνο η ΕΕ προσδοκά την αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας ενώ αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι:

«Η EE ήταν πολύ ξεκάθαρη στο πλαίσιο των προσδοκιών, κάτι το οποίο μεταφέρθηκε στον Ιμπραήμ Καλίν. Η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι: «Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο ξανά να ξαναδούν τι έγινε από την πλευρά της Τουρκίας και να επανεκτιμήσουν αν η ΕΕ θα προχωρήσει στο δρόμο της θετικής ατζέντας και τη δέσμευσης με έναν εποικοδομητικό διάλογο ή εάν θα να διερευνηθούν όλες οι άλλες επιλογές όπως υπογραμμίστηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου».

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις αυτές γίνονται την ώρα που ο Ακάρ στοχοποιεί το Καστελόριζο.

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της χώρας μας για το Καστελόριζο δεν είναι ρεαλιστικοί ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να μπει σε διάλογο χωρίς όρους. «Δυστυχώς στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο υπάρχουν κάποιες άλυτες διαφορές. Ουσία αυτών των διαφωνιών αποτελούν οι υπερβολικοί και μονομερείς ισχυρισμοί της Ελλάδας και των ελληνοκυπρίων οι οποίοι παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μίλησε για παραβίαση από την Ελλάδα ορισμένων διεθνών συμφωνιών, όπως αυτή που προβλέπει αποσρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. «Επιπλέον, ενώ η Ελλάδα απαιτεί έξι ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων, κάνει λόγο για 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου». «Αυτή είναι πρωτοφανής προσέγγιση και μόνο η Ελλάδα ισχυρίζεται κάτι τέτοιο σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα αυτό είναι και αφορμή για τις παραβιάσεις του λεγόμενου εναέριου χώρου. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο η Τουρκία, αλλά και ορισμένες χώρες που παραδέχονται ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται με ασυνέπεια» κατέληξε ο Ακάρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments