Οικονομία

Mobiak: Η ελληνική εταιρεία που σβήνει φωτιές σε 72 χώρες

Mobiak: Η ελληνική εταιρεία που σβήνει φωτιές σε 72 χώρες
Mobiak: Για περισσότερο από 40 χρόνια, οι δραστηριότητες της εν λόγω εταιρείας επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη τριών βασικών τομέων και αυτοί είναι τα Αέρια, ο Πυροσβεστικός Εξοπλισμός και ο Ιατρικός Εξοπλισμός – Home Care.

Το να νιώθει κανείς ότι μπορεί να εμπιστευτεί μια εταιρεία όσο αφορά στην ασφάλειά του, είναι πολύτιμο. Και η Mobiak το εγγυάται αυτό. Είναι ελληνική εταιρία η οποία ξεκίνησε από το επιχειρηματικό διαμόνιο- θα έλεγε κανείς- ενός Έλληνα μετανάστη στον Καναδά.

«Ο πατέρας μου και ιδρυτής της Mobiak, Εμμανουήλ Σβουράκης πήγε στον Καναδά σε ηλικία 18 ετών ως μετανάστης. Έμεινε εκεί για 16 χρόνια κάνοντας διάφορες δουλειές, μέχρις ότου καταφέρει να εδραιωθεί λειτουργώντας τη δική του αλυσίδα με φανοποιεία/ βαφεία αυτοκινήτων», είχε εξηγήσει στο business stories του Πρώτου Θέματος ο γιος του και σημερινός επικεφαλής της Mobiak Μανώλης Σβουράκης.

«Ήταν επιθυμία του να επενδύσει στη χώρα του και έτσι έχοντας ρευστοποιήσει το σύνολο της περιουσίας- κινητής και ακίνητης- βρεθήκαμε στα Χανιά, όπου και άνοιξε το πρώτο κατάστημα τέτοιου τύπου για αυτοκίνητα», τονίζει προσθέτοντας πως ο ίδιος έχει διπλή υπηκοότητα καθώς γεννήθηκε στον Καναδά. Η εταιρεία ΜΟΒΙΑΚ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1977 και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή όσο αφορά στη βιομηχανία του Πυροσβεστικού Εξοπλισμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως δύο σημαίες κοσμούν την είσοδο των κεντρικών εγκαταστάσεων στο Ακρωτήρι Χανίων: Η ελληνική και η καναδέζικη, με τη σύνδεση να είναι προφανή, κατανοώντας τη διαδρομή της οικογένειας Σβουράκη που εδώ και μισό αιώνα σχεδόν, κρατά τα ηνία της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και εξαγωγών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα του πυροσβεστικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Για περισσότερο από 40 χρόνια, οι δραστηριότητες της Mobiak επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη τριών βασικών τομέων: Τα Αέρια, τον Πυροσβεστικό Εξοπλισμό και τον Ιατρικό Εξοπλισμό – Home Care. Πιο συγκεκριμένα οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η Mobiak είναι οι εξής:

  • MOBIAK Gas: Παραγωγή και Εμφιάλωση Ιατρικών Βιομηχανικών Αερίων όπως Οξυγόνο, Διοξείδιο του Άνθρακα, Άζωτο, Argon, Corgon, IG 541, IG 55, Πεπιεσμένο Αέρα, Banarg κτλ.
  • MOBIAK Firefighting equipment: Συναρμολόγηση & Εμπορία Πυροσβεστήρων, Μελέτη, Συναρμολόγηση – Εμφιάλωση, Εμπορία & Εγκατάσταση Συστημάτων Κατάσβεσης, Εμπορία όλων των ειδών πυροσβεστικού εξοπλισμού, καθώς και ο Επανέλεγχος Πυροσβεστήρων.
  • MOBIAK Care: Εισαγωγή και Εμπορία Ιατρικού Εξοπλισμού και Προϊόντων Home Care, Επισκευή Ιατρικών Μηχανημάτων και Εγκαταστάσεις Εργαστηρίων Ύπνου.

Όσο για το πώς ο ίδιος αποφάσισε να ανοίξει νέους ορίζοντες δραστηριότητας οδηγώντας την κρητική εταιρεία στην κορυφή, είχε απαντήσει το εξής: «Τελειώνοντας τις σπουδές μου- Marketing, Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις- αποφάσισα ότι ήθελα να εμπλουτίσω τη δραστηριότητα της εταιρείας με κάτι διαφορετικό, έναν νέο χώρο. Έτσι λοιπόν, ασχολήθηκα με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα με τα οποία ασχολούμαστε μέχρι και σήμερα, με διανομή στην ελληνική αγορά και μετέπειτα και στο εξωτερικό».

Kαι όπως είχε προσθέσει πως «το 2001 ξεκίνησα και το κομμάτι των πυροσβεστικών με αφορμή την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Χανίων που μεταφερόταν τότε σε νέο κτίριο. Μετά από αυτή την τροφοδοσία μεγάλωσε το ενδιαφέρον μου για τον συγκεκριμένο τομέα και μέσα από προσωπική εργασία- περισσότερη θε έλεγα από τις άλλες δραστηριότητες της εταιρείας- ασχολήθηκα με το κόκκινο στοιχείο, ξεκινώντας από την Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Αποκτώντας τη δυνατότητα ενεργούς συμμετοχής σε ζωτικής σημασίας τομείς παραγωγής, η Mobiak κατάφερε όχι μόνο να έχει Ενεργό Δίκτυο Συνεργατών στην Ελλάδα το οποίο υπερβαίνει τους 800 χονδρέμπορους, αλλά επίσης και να εξάγει σε παγκόσμια κλίμακα με ένα Διεθνές Δίκτυο Πωλήσεων σε πάνω από 70 χώρες. Ειδικότερα, η εξαγωγική δραστηριότητα της Mobiak ξεκίνησε το 2003 όταν μέσω του κέντρου διανομής στο Καλοχώρι της Βόρειας Ελλάδας απέκτησε πρόσβαση στη βαλκανική αγορά. Έκτοτε η εταιρεία συνεχίζει να διευρύνει το μερίδιό της στο εξωτερικό, έχοντας σήμερα παρουσία σε 72 χώρες.

Μάλιστα, στις αρχές του Σεπτεμβρίου και ενώ η ελληνική αλλά και η παγκόσμια οικονομία νοσούν από τον κορωνοϊό, η Mobiak κατάφερε να κλείσει deal με εταιρείες από την Πορτογαλία. «Στις εξαγωγές μας έχουμε μια πολυδιάστατη προσέγγιση και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η πλατφόρμα Exportgate, την οποία έχουν δημιουργήσει η Eurobank και το Trade Club Alliance, με τη συνεργασία της ισπανικής τράπεζας Santander, μας βοηθά να αναπτυχθούμε περαιτέρω. Είχαμε κάνει ένα πρώτο σκανάρισμα της πορτογαλικής αγοράς, επικοινωνήσαμε με συγκεκριμένες εταιρείες και όταν καταλήξαμε η Eurobank μας επιβεβαίωσε την καταλληλότητα των συνεργατών ήτοι τη φερεγγυότητά τους, που εμείς είχαμε προκρίνει», είχε αναφέρει στη συνέντευξή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments