Οικονομία

Πρόταση Στουρνάρα: Στις διοικήσεις των τραπεζών σήμερα η δημιουργία «κακής τράπεζας»

Πρόταση Στουρνάρα: Στις διοικήσεις των τραπεζών σήμερα η δημιουργία «κακής τράπεζας»
Πρόταση Στουρνάρα: Πρόκειται για τη δημιουργία μίας Εταιρείας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού που θα μπορούσε να απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 40 δις ευρώ.

Στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων κατατίθεται σήμερα, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μίας Εταιρείας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Company), μέσω της οποία θα μπορούσαν να απορροφηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 40 δις ευρώ. Την είδηση έκανε γνωστή ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο πλαίσιο κλειστής συνάντησης εργασίας NPL Summit, που διοργάνωσε η Ethos Group.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας η ευθύνη πλέον για την προώθηση και την υλοποίηση της AMC έχει περιέλθει στην κυβέρνηση και τις τράπεζες, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία, παράλληλα με το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων “ΗΡΑΚΛΗΣ” μέσα στο 2021. Ακόμη, προσέθεσε ότι αντίστοιχες εταιρείες έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία), επισημαίνοντας ότι η Asset Management Company (AMC) θα αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τις δύο σημαντικότερες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες:

  • Tο υψηλό επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων
  • Tο υψηλό ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών με το ελάχιστο δυνατό κόστος για όλους τους εμπλεκομένους.

Κάνοντας ειδική αναφορά στην λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων και πιστώσεων (servicers) ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ΝPEs, αλλά και στην εξυγίανση των επιχειρήσεων. Όπως είπε,” η αγορά που έχει δημιουργηθεί αγγίζει τα 90 δισ ευρώ και σε αυτή μετέχουν 25 εταιρείες που έχουν λάβει άδεια σύμφωνα με το Νόμο 43534/2015, ενώ εκκρεμεί η έκδοση μίας ακόμη άδειας. Από αυτές οι 14 έχουν ήδη αναλάβει τη διαχείριση κάποιου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Ενδεικτικό του βαθμού συγκέντρωσης που χαρακτηρίζει την αγορά αποτελεί το γεγονός ότι 7 από τις εταιρείες έχουν αναλάβει το 95% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν διατεθεί από τις τράπεζες .

Στην ίδια συνάντηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της doValue Greece και Πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, Τάσος Πανούσης, στάθηκε στα προβλήματα που θα προκαλέσει στην αγορά των τιτλοποιήσεων η παρατεταμένη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και πρότεινε να επεκταθεί το πρόγραμμα επιδότησης δανείων “ΓΕΦΥΡΑ” και στους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Μικρές Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

“Η πολύμηνη αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω της πανδημίας δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθεια εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Συγκεκριμένα, επηρεάζεται αρνητικά ο ρυθμός των ανακτήσεων και των ρυθμίσεων, με ενδεχόμενο αρνητικό αντίκτυπο στις τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και σε αυτές που προγραμματίζονται, μέρος των οποίων φέρει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου” τόνισε ο κ. Πανούσης.

Πρόσθεσε επίσης ότι μέσα στο 2020 οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν προχωρήσει -σε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια- ρυθμίσεις ύψους 2 δις ευρώ, σε πάνω από 70.000 δανειολήπτες, συμπεριλαμβάνοντας και λύσεις με αφέσεις χρέους. Αναφορικά με τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκαλέσει η πανδημία, εκτίμησε ότι θα είναι της τάξης των 7 – 8 δις ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments