Πολιτική

Δημοσκόπηση Marc: Διάλογο με την Τουρκία με φιξαρισμένη ατζέντα θέλουν οι πολίτες – Τι λένε για τα Θεοφάνια

Δημοσκόπηση Marc: Διάλογο με την Τουρκία με φιξαρισμένη ατζέντα θέλουν οι πολίτες – Τι λένε για τα Θεοφάνια
Δημοσκόπηση Marc: Στη δημοσιότητα δόθηκε και το δεύτερο τμήμα της δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό του Alpha.

Παρουσιάστηκε και το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης για τον Alpha όπου ερευνήθηκε τι λένε οι πολίτες για την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία, την στάση της Εκκλησίας στα Θεοφάνια και τις πολιτικές εξελίξεις.

Στο 18,6% η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Τι δείχνουν οι συσπειρώσεις

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 38,6% έναντι 20% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά 18,6 ποσοστιαίων μονάδων. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 6,5%, το ΚΚΕ με 5% η Ελληνική Λύση με 3,8%, το ΜέΡΑ25 με 2%. Στο 12,2% οι αναποφάσιστοι. Στο 81,7% η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 59,7%.

Αναφορικά, με τους αναποφάσιστους το 33,8% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 21,5% από τη ΝΔ, το 6,5% από το ΚΙΝΑΛ, το 4,9% από το ΜέΡΑ25. Από άλλα κόμματα προέρχεται το 8,5% των αναποφάσιστων.

Προβάδισμα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 52,7%, έναντι του 24% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα. Το 23,3% απαντά «κανένας».

Επίσης, το 42,9% βλέπει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, το 25,6% μέσα στο 2021 και το 22% το 2022.

Ποιο είναι το σημαντικότερο κριτήριο ψήφου

Το 31,3% απαντά πως θα ψηφίσει με βάση την πορεία της οικονομία, το 16,9% με βάση τη διαχείριση της πανδημίας, το 14,4% με βάση την ιδεολογική τοποθέτηση, το 14,1% με βάση τα εθνικά θέματα, το 11,8% με βάση τα δικαιώματα των πολιτών και το 7,8% με βάση τον πολιτικό αρχηγό που θεωρεί πιο ικανό.

Απογοήτευση για την στάση της ΕΕ σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά

Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους -49,5%- εκτιμούν πως η ΕΕ δεν θα προστατέψει τα ελληνικά συμφέροντα στη διένεξη με την Τουρκία. Το 35,9% θεωρεί πως η ΕΕ θα προστατέψει εν μέρει και όχι ικανοποιητικά τα συμφέροντα της χώρας μας ενώ το 12,6% πιστεύει πως η ΕΕ θα βάλει «πλάτη».

Τι λένε οι πολίτες για τις διερευνητικές

Το 47% απαντά πως πρέπει η Ελλάδα να πάει σε συνομιλίες με την Τουρκία, με θέμα μόνο τα θαλάσσια σύνορα. Το 18,7% ζητεί συνομιλίες με ανοιχτή ατζέντα, ενώ το 29,7% δεν θέλει κανενός είδους διαπραγμάτευση.

Οι πολίτες απαντούν για τη διαχείριση της ΕΕ σε σχέση με τα εμβόλια

Οι πολίτες σε ποσοστό 47,2% απαντούν πως η ΕΕ διαχειρίστηκε σωστά τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ενώ το 17,8% απαντά πως η διαχείριση ήταν σωστή. Αντίθετα το 27,9% λέει πως ήταν λανθασμένες οι ενέργειες της ΕΕ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το 43,8% αναμένει την έλευση των εμβολίων με κάποια καθυστέρηση και το 22,6% με σοβαρή καθυστέρηση. Στον αντίποδα το 27,4% εμφανίζεται αισιόδοξο πως θα παραλάβουμε εγκαίρως τα εμβόλια.

Οι μισοί είναι αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά

Το 51,7% δηλώνει αισιόδοξο για τη νέα χρονιά, ενώ το 44,7% δηλώνει απαισιόδοξο.

Για την Εκκλησία

Σχετικά με την αντιπαράθεση εκκλησίας και πολιτείας σχετικά με τη γιορτή των Θεοφανείων, οι πολίτες απαντούν πως το 64,5% έχει δίκιο η κυβέρνηση, ενώ το 24,8% εκτιμά πως έχει δίκιο η εκκλησία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments