Οικονομία

400 ευρώ: Αυτά είναι τα κριτήρια χορήγησης στους δικαιούχους

400 ευρώ: Αυτά είναι τα κριτήρια χορήγησης στους δικαιούχους
400 ευρώ: Η οικονομική ενίσχυση αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Έκτακτο επίδομα, ύψους 400 ευρώ θα λάβουν περίπου 150.000 δικαιούχοι. Πρόκειται για μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί σε επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Ποιους αφορά

Συγκεκριμένα, τα χρήματα αφορούν:

  • Γιατρούς
  • Δικηγόρους
  • Μηχανικούς
  • Οικονομολόγους
  • Γεωτεχνικούς

Το επίδομα θα καταβληθεί στους δικαιούχους με δύο βασικά κριτήρια. Ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης περιέγραψε τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ. Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το επίδομα θα είναι και η μείωση των εσόδων (πιθανότατα κατά 20%) για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πως και πότε θα γίνεται η αίτηση

Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να λάβει την ενίσχυση θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση – αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Για να γίνει αποδεκτή, θα πρέπει πρώτα οι ενδιαφερόμενοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, για να χορηγηθεί η ενίσχυση. Συγκεκριμένα θα γίνει διασταύρωση στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗ και της ΑΑΔΕ. Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων, που θα προκύψει, θα αποσταλεί στη συνέχεια στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

Το κονδύλι θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.Οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε στη συνέχεια να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων.

Ποια τα κριτήρια χορήγησης

Θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments