Ελλάδα

Κορωνοϊός lockdown: Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ – Παράταση των μέτρων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Κορωνοϊός lockdown: Στο «κόκκινο» οι ΜΕΘ – Παράταση των μέτρων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
Κορωνοϊός lockdown: Σταθερά πάνω από 1.000 τα κρούσματα, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να εκπέμπει SOS.

Παραμένει ο συναγερμός για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα. Τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά είναι πάνω από 1.000, με την κυβέρνηση να κάνει ήδη λόγο για παράταση των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τηλεδιάσκεψη για τη δωρεά 18 φορητών κλινών ΜΕΘ στο Δημόσιο από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα προκειμένου να επιστρέψουμε ομαλά στην κανονικότητα. 

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης. Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πια από την εκδήλωση της πανδημίας νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας. Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε πολύ ικανοποιητικά. Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα». 

Τι λένε τα τελευταία στοιχεία:

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.176 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 192.270 εκ των οποίων το 51,7% είναι άνδρες. Συγκεκριμένα: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.176, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 192.270 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 45 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.443 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.534 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 406 (70.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.347 ασθενείς. Τέλος, οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.00%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.

Παράλληλα, ασφυκτική είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Αττικής.

Όπως τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς αυτή τη στιγμή μένουν κενές μόνο 12 κλίνες. Μάλιστα, κλίνη ΜΕΘ κενή σε νοσοκομείο προκειμένου να υποδεχθεί διασωληνωμένο περιστατικό κορωνοϊού από άλλο νοσοκομείο δεν υφίσταται. Συγκεκριμένα, τα τελευταία στοιχεία (1/3) θέλουν γεμάτα τα νοσοκομεία, Σωτηρία με 84 ασθενείς,  Ευαγγελισμό με 45 ασθενείς, το Αττικό με 33 ασθενείς, το Θριάσιο με 17 ασθενείς, το Ασκληπιείο με 12 ασθενείς, το Σισμανόγλειο με 14 ασθενείς και το Ελπίς με 6 ασθενείς.  Επίσης, το ΚΑΤ έχει 23 ασθενείς, περιμένει 2 ακόμη και έχει 3 κενές κλίνες, το Αγία Όλγα έχει 7 ασθενείς και 2 κενές κλίνες και ο Ερυθρός Σταυρός 10 ασθενείς και 4 κενές κλίνες.

Όσον αφορά το Γεννηματάς, νοσηλεύονται 14 ασθενείς και υπάρχουν 2 κενές κλίνες. Στο ΝΙΜΙΤΣ βρίσκονται 5 ασθενείς και μία κλίνη κενή. «Να επισημάνουμε ότι ακόμη και στο κοντινό νοσοκομείο της Χαλκίδας νοσηλεύονται 11 ασθενείς στη ΜΕΘ και έχει μόνο ένα κενό κρεβάτι», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments