Πολιτική

Μανώλης Γλέζος: Το όνομά του πήρε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μανώλης Γλέζος: Το όνομά του πήρε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Μανώλης Γλέζος: Ήταν σημαντική προσωπικότητα της εθνικής αντίστασης κατά του φασισμού.

Ο Μανώλης Γλέζος, ήταν ο αγωνιστής της αριστεράς. Ένας ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος υπήρξε και δημοσιογράφος, συγγραφέας αλλά και πολιτικός. Όταν έφυγε από τη ζωή στις 30 Μαρτίου 2020 βύθισε στο πένθος τη χώρα, με την ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης να κυματίζει μεσίστια ως ελάχιστος φόρος τιμής για όσα προσέφερε. 

Μανώλης Γλέζος: Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον τιμά με τον δικό του τρόπο

Το Προεδρείο του Κοινοβουλίου αποφάσισε να δώσει το όνομα του Μανώλη Γλέζου σε αίθουσα του κτιρίου Altieri Spinelli. Η αίθουσα Altiero Spinelli A1G2 θα μετονομαστεί σε «Αίθουσα Συνεδριάσεων Μανώλης Γλέζος». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΕΚ «το Προεδρείο αποφάσισε επίσης ότι η αίθουσα συνεδριάσεων 1G2 του κτιρίου Altiero Spinelli θα πάρει το όνομα του εκλιπόντα Μανώλη Γλέζου, Έλληνα πολιτικού και ευρωβουλευτή από τις 24 Ιουλίου 1984 έως τις 25 Ιανουαρίου 1985 και από την 1 Ιουλίου 2014 έως τις 8 Ιουλίου 2015. Ήταν σημαντική προσωπικότητα της εθνικής αντίστασης κατά του φασισμού».

Ο Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος

Μανώλης Γλέζος: Ποιος ήταν ο άνθρωπος που κατέβασε τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του ιερού βράχου

Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1922 και ήταν Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξε συμπρωταγωνιστής σε μία από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες στην κατεχόμενη Ελλάδα και ευρύτερα στην κατεχόμενη από τον Άξονα Ευρώπη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου του 1941 κατέβασαν τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Μετά τον πόλεμο ο Μανώλης Γλέζος εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ο Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος

Ο Γλέζος υπήρξε επί δεκαετίες ενεργός στα πολιτικά πράγματα και μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε επισταμένα με το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα βουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους σε όλη τη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Την τελευταία πενταετία της ζωής του πήρε σαφή θέση υπέρ του όχι στο δημοψήφισμα του 2015 και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών του 2018.

Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Την περίοδο της πρώτης μεταπολεμικά δίωξης του Γλέζου, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ ντε Γκωλ τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments