Ελλάδα

Δερμιτζάκης κορωνοϊός: Να αλλάξει το μείγμα μέτρων

Δερμιτζάκης κορωνοϊός: Να αλλάξει το μείγμα μέτρων
Δερμιτζάκης κορωνοϊός: Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο λοιμωξιολόγος λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη νέας λύσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πολλές φορές στο παρελθόν ο κ. Δερμιτζάκης, έχει αναφερθεί στην πανδημία και στο πως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μάλιστα, πρόσφατα πρότεινε το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.Πριν από λίγο (24/03), ο καθηγητής Γενετικής της Γενεύης δημοσίευσε μία ανάρτηση στην οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δερμιτζάκης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook τονίζει: «Τα lockdown δουλεύουν πολυ καλά και είναι η σωστή λύση όσο η συμμετοχή του κόσμου είναι δυνατή. Τώρα που δεν είναι, η λύση αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική». Και προσθέτει: «Εάν συνεχίσουμε έτσι τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί». Τέλος, σημειώνει πως αναμένει «μια νέα βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Μανώλη Δερμιτζάκη:

“Αδιέξοδο. Οπως βλέπουμε τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται με ένα σχετικά σταθερό ρυθμό. Επομένως είναι ξεκάθαρο οτι τα μέτρα σε συνδυασμό με την συμμετοχή των πολιτών δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε και το R είναι σταθερά και αρκετά πάνω από το 1. Τα lockdown δουλεύουν πολυ καλά και είναι η σωστή λύση όσο η συμμετοχή του κόσμου είναι δυνατή. Τώρα που δεν είναι, η λύση αυτή δεν είναι τόσο αποτελεσματική.

  • Να δεχθώ ότι οι μεταλλάξεις κάνουν τον έλεγχο της μετάδοσης πιο δύσκολο.
  • Να δεχθώ ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα.
  • Να δεχθώ ότι η πρόταση μου για να ανοίξουμε πολύ προσεκτικά κάποιες δραστηριότητες ώστε να γίνουν επαφές έξω αντι για μεσα στο σπίτι ώστε να μειωθεί η μετάδοση έχει ρίσκο.

Και τι περιμένουμε τώρα;

Ακούω εδώ και εβδομάδες ευχολόγια ότι από την επόμενη εβδομάδα θα σταθεροποιηθούν τα κρούσματα χωρίς απολύτως καμμία τεκμηρίωση. Δεν είναι όμως δυνατόν να μιλάμε επιστημονικά χωρίς στοιχεία. Τι θα αλλάξει στη μετάδοση ώστε να δύομε σταθεροποίηση, κάτι το οποίο ακούω 3 εβδομάδες τώρα και δεν συμβαίνει.

Ακούω επίσης την πρόταση να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown για 2 εβδομάδες. Ωραία, καλό ακούγεται αυτό θεωρητικά, και αν γινόταν θα δούλευε, αλλά πως θα γίνει; Ποια είναι τα πιο αυστηρά μέτρα τα οποία θα μπορέσει πραγματικά να εφαρμόσει η πολιτεία και να συμμετέχουν οι πολίτες; Μήπως είναι ευχολόγιο και αυτό; Ακόμα και αν δεν θέλει κάποιος να πάρει το ρίσκο να ακολουθήσει τη δική μου πρόταση για ελεγχόμενο άνοιγμα με στόχο τη μείωση της μετάδοσης, θεωρώ ότι είναι πολύ περίεργο και θα έλεγα και λίγο οξύμωρο επιστημονικά να παραμένουμε σε ένα μοντέλο το οποίο αποδεδειγμένα πια δε δουλεύει σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Εάν συνεχίσουμε έτσι τα κρούσματα θα αυξάνονται μέχρι να αλλάξει ο καιρός και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κάτι το οποίο θα συμβεί από Μάιο και μετα και θα πάρει χρόνο να πέσουν σε τέτοια επίπεδα ώστε να είναι η χώρα μας έτοιμη για την έναρξη του καλοκαιριού και για μας αλλά και για την άφιξη τουριστών με ασφάλεια. Περιμένω λοιπόν μια νέα βιώσιμη και ρεαλιστική πρόταση. Η παραμονή στο status quo είναι μη βιώσιμη”.

Η ανάρτηση του Μανώλη Δερμιτζάκη:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments