Διεθνή

AstraZeneca: Η Δανία αναστέλλει το εμβόλιο

AstraZeneca: Η Δανία αναστέλλει το εμβόλιο
AstraZeneca: Η Δανία αναστέλλει για τρεις εβδομάδες τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η Δανία αποφάσισε να αναστείλει για τρεις εβδομάδες τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή περαιτέρω διερευνήσεων για πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και περιστατικών θρόμβωσης του αίματος. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται στο επίκεντρο των τελευταίων ημερών, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να διαψεύδει τα σενάρια που παρουσίαζαν τα εμβόλια ως επικίνδυνα.

Η Δανία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα που ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά από αναφορές μικρού αριθμού ασυνήθιστων περιπτώσεων θρομβώσεων, που καταγράφηκαν τόσο στη Δανία όσο και αλλού. «Η βάση μας για τη λήψη τελικής απόφασης για την περαιτέρω χρήση του εμβολίου της AstraZeneca είναι πολύ αβέβαιη», ανέφερε σε δήλωση ο διευθυντής της Δανικής Αρχής Υγείας, Soren Brostrom. «Πολλές μελέτες έχουν ξεκινήσει, αλλά δεν έχουμε ακόμη συμπεράσματα. Γι ‘αυτό αποφασίσαμε να παρατείνουμε την αναστολή».

AstraZeneca: Ένας στους τρεις Δανούς θα αρνούνταν να εμβολιαστούν με αυτό το εμβόλιο

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) όσο και ο Παγκόμσιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων. Μια ανασκόπηση του EMA στην οποία συμμετείχαν 20 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλάμβανε επτά περιπτώσεις θρόμβωσης του αίματος σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία. Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει γύρω από το εμβόλιο φαίνεται να είχε και επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη της Δανίας. Πριν την αναστολή της χρήσης του εμβολίου περίπου 150.000 άτομα είχαν ήδη εμβολιαστεί στη Δανία. Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε αυτή την εβδομάδα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένας στους τρεις Δανούς θα αρνούνταν να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca.

AstraZeneca: Τα νέα δεδομένα

Το εμβόλιο που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για τον νέο κορωνοϊό είναι αποτελεσματικό κατά 76% στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων, όπως έκανε γνωστό σήμερα η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία. Για τα δεδομένα αυτά η εταιρεία επικαλέστηκε επικαιροποιημένα δεδομένα κλινικής δοκιμής, η οποία διεξήχθη στις ΗΠΑ, στο Περού και στη Χιλή.

Η AstraZeneca δεσμεύθηκε την Τρίτη ότι θα ανακοίνωνε μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες πρόσφατα δεδομένα. Η επικαιροποίηση προήλθε μετά την κριτική που της άσκησε αμερικανικός εποπτικός φορέας, τονίζοντας πως ενδέχεται να ανακοίνωσε «παρωχημένα» στοιχεία για το εμβόλιό της. Η φαρμακευτική είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα ότι το εμβόλιό της ήταν αποτελεσματικό κατά 79% στην πρόληψη συμπτωματικών περιπτώσεων, επικαλούμενη προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments