Ελλάδα

Θωμαΐδης: Τα κορωνοπάρτι εκτόξευσαν τον ιό

Θωμαΐδης: Τα κορωνοπάρτι εκτόξευσαν τον ιό
Θωμαΐδης: Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ εκτιμάει ότι την επόμενη εβδομάδα θα δούμε κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης εκτίμησε πως τα κορωνοπάρτι που σημειώθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη σχετίζονται με την αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρήθηκε στα λύματα αυτής της εβδομάδας.

«Την Δευτέρα είδαμε την πρώτη αύξηση και από Τρίτη είχαμε συνεχής αύξηση. Αυτό δείχνει μια εκτεταμένη διασπορά» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Εξήγησε πως η διασπορά έχει αποδειχθεί ότι γίνεται από τον συνωστισμό είτε σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους καθώς είναι αερογενής η μετάδοση και ότι μετά την μόλυνση χρειάζεται από 1 έως 3 μέρες για να φανεί στα λύματα.

Επεσήμανε πως μπορεί να γίνει έκρηξη του ιικού φορτίου και να δούμε αύξηση των κρουσμάτων την άλλη βδομάδα και ότι είμαστε λίγο πιο πάνω από αρχές Μαρτίου σε σχέση με τα επίπεδα του αυτή την στιγμή.

«Οι μετρήσεις αυτής της βδομάδας δείχνει ότι παραμένει υψηλό το ιικο φορτίο σε όλη την χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα ανάλυσης των λυμάτων από τον ΕΟΔΥ

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα των λυμάτων στην Αττική και στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, καθώς το ιικό φορτίο εκτοξεύτηκε κατά 171% και 360% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 3.789 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ η Αττική αποτελεί κινούμενο «ηφαίστειο» με 1.799 νέες λοιμώξεις.

Οι μετρήσεις αφορούν την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή οριακές μεταβολές σχετικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οριακές μεταβολές σημειώθηκαν στην Πάτρα (-30%), στην Θεσσαλονίκη (-21%) και στα Χανιά (+16%), ενώ το ιικό φορτίο παραμένει σταθερό στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, όπου η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -10% έως +7%.

Αντιθέτως, αυξητικές τάσεις παρουσίασαν η Αττική (+171%), το Ρέθυμνο (+120%) και ο Άγιος Νικόλαος (+360%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments