Πολιτική

Φώφη Γεννηματά: Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές ακυρώνει τον κοινωνικό τους χαρακτήρα

Φώφη Γεννηματά: Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές ακυρώνει τον κοινωνικό τους χαρακτήρα
Φώφη Γεννηματά: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα σταθεί απέναντι στο νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο ακυρώνει τον κοινωνικό χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και την άμεση σχέση του παραγωγού με τον καταναλωτή. Η στάση της κ. Γεννηματά φαίνεται να εναρμονίζεται με εκείνη του σωματείου «Ομόνοια», το οποίο είχε αντιδράσει στα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με το delivery των λαϊκών αγορών.

Επιπλέον, στα τέλη Μαρτίου οι εργαζόμενοι των λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης είχαν διαμαρτυρηθεί για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υψώνοντας μαύρες σημαίες στους πάγκους, ενώ στην Αθήνα οι παραγωγοί αποφάσισαν να προβούν σε απεργία.

Φώφη Γεννηματά: Το νομοσχέδιο διέπεται από την σκοπιμότητα εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων και συναντά την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των παραγωγών και πωλητών

«Αντί του αναγκαίου εκσυγχρονισμού του θεσμού των λαϊκών αγορών, το σχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί σε υπερεξουσίες του υπουργού, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος των μικρών παραγωγών και θέτει ανέφικτους όρους που αν δεν τηρήσουν θα χάνουν την άδεια τους», δήλωσε σχετικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μετά την τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των παραγωγών και πωλητών των λαϊκών αγορών.

Σύμφωνα με την ίδια, το ΚΙΝΑΛ πρόκειται να σταθεί απέναντι στο νομοσχέδιο όταν έρθει στη Βουλή, ενώ πρόκειται να καταθέσει τις δικές του προτάσεις για μια σύγχρονη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το κύριο κίνητρο αυτών των προτάσεων αφορούν την εξυπηρέτηση του καταναλωτή, τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης των παραγωγών, αλλά και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των σημερινών επαγγελματιών πωλητών.

Οι ανακοινώσεις της κ. Γεννηματά έγιναν μετά τη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών, η οποία είχε θέμα το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές.

Στη συνάντηση, που είχε ως αντικείμενο το νομοσχέδιο για τις λαϊκές που προωθεί η κυβέρνηση, παρόντες ήταν ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής Μ. Χριστοδουλάκης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου και οι υπεύθυνοι της ΚΟ Μ. Κατρίνης και Α. Πάνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σωματείου «Ομόνοια»

«Η λειτουργία του delivery δεν είναι κάτι άγνωστο για τις λαϊκές αγορές.

Σχεδόν καθημερινά, όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές, έχουν κάποια μονογονεϊκή οικογένεια, έναν φίλο, έναν πελάτη Α.Μ.Ε.Α., κάποιον ηλικιωμένο, που τελειώνοντας την λαϊκή περνούν από το σπίτι του και του παραδίδουν προϊόντα. Προϊόντα τα οποία ο φίλος και πελάτης τα ξέρει ήδη και σαν ποιότητα και σαν τιμή.

Στην περίπτωση όμως του «εκσυγχρονισμένου» νομοσχεδίου μιλάμε για πλήρη αλλοτρίωση της έννοιας, της φιλοσοφίας και της ίδιας της ύπαρξης των λαϊκών αγορών.

Ο καταναλωτής, ο κάθε καταναλωτής, επισκέπτεται την λαϊκή αγορά και εκτός από την διαπροσωπική σχέση, αλλά και την ανταλλαγή διαφόρων απόψεων και συζητήσεων επί παντός επιστητού, κάνει την βόλτα του σε όλο τον χώρο της αγοράς.

Σε όλους τους πάγκους της, βλέποντας όλα τα προϊόντα.

Βλέπει, κρίνει και συγκρίνει, ποσότητες, ποιότητες, ποικιλίες, προελεύσεις, τιμές ακόμη και πρόσωπα.

Αν λοιπόν περάσουμε, ακόμα κι εμείς οι ίδιοι στον καταναλωτή μας την έννοια του delivery, της τηλεφωνικής δηλαδή παραγγελία αυτόματα του έχουμε «στερήσει» όλα τα παραπάνω.

Του έχουμε στερήσει την ιδία την φιλοσοφία, τη νοοτροπία, την ύπαρξη της λαϊκής αγοράς. Αποτέλεσμα:

Αφενός τον έχουμε εκδιώξει σαν φυσική παρουσία από τον χώρο των λαϊκών αγορών και αφετέρου τον έχουμε μετατρέψει σε έναν πελάτη ενός μανάβικου, μιας γειτονικής φρουτεμπορικής και ακόμα καλυτέρα στενό πελάτη των super market.

Γιατί, ποιος ο λόγος ποια η διάφορα, το να παραγγέλλει τηλεφωνικά χωρίς την φυσική του παρουσία αλλά και το δικαίωμα της επιλογής και της κρίσης από την λαϊκή αγορά αντί του super market…

Ακόμα κι αν υπάρξουν κάποιοι μικροί, προσωπικής φύσεως λόγοι, αυτή η νοοτροπία, αυτή η λογική, θα τους καταπιεί αχόρταγα και πολύ γρήγορα.

Αυτός λοιπόν, είναι ένας ακόμα, ευφυέστατος Δούρειος Ίππος πλήρης αλλοτρίωσης των λαϊκών αγορών, πολύ καλά και επιμελώς «καλυμμένος», κάτω από το φάσμα του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης που θέλει να περάσει το νομοσχέδιο.

Ένας ακόμα Δούρειος Ίππος κρυμμένος κάτω από τα κυρία αιτήματα των ομοσπονδιών που αποτελούν «αιτία πολέμου», μα δεν είναι ευδιάκριτα τα λάφυρα αυτού του πολέμου.

Ένας ακόμα Δούρειος Ίππος, μια δικαιολογία καλυτέρα για να δικαιολογηθεί η ύπαρξη «εκσυγχρονισμένων εταιρειών » στον χώρο των λαϊκών αγορών.

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στον «πονηρό» συντάκτη του νομοσχεδίου.

Κύριε υπουργέ προσέξτε τους συμβούλους, συνεργάτες και «συνεργάτες» σας, γιατί σας σπρώχνουν και εσάς στην πλήρη καταστροφή και προσωπικό αφανισμό. Διότι με αυτού του είδους τα νομοσχέδια, αυτή θα είναι η κατάληξη σας και ας μην είναι ούτε για εσάς ευδιάκριτο.

Εκείνοι όμως, είναι πραγματικοί γνώστες της λαϊκής αγοράς έτσι δεν είναι;»

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments