Πολιτική

Δένδιας Κυπριακό: Η συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες

Δένδιας Κυπριακό: Η συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας Κυπριακό: Στο περιθώριο της πενταμερής διάσκεψης στην Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Δένδιας Κυπριακό: Στο περιθώριο της πενταμερής διάσκεψης στην Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Γενεύη για την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Ακόμη, ο ίδιος είχε τονίσει ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού.  Οι διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για πλήρη συντονισμό με την κυπριακή πλευρά και προσήλωση στις βασικές αρχές επίλυσης του Ζητήματος, όπως αυτές ορίζονται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών,  ο οποίος συναντήθηκε στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραμπ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Νίκος Δένδιας

Οι συναντήσεις στο περιθώριο της διάσκεψης

Ο Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, επανέλαβε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας. Διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, υπογράμμισε στον Πορτογάλο συνομιλητή του την ανάγκη, η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο, να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου, ως Κράτους-Μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στην διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η συνάντηση του με τον Βρετανό ΥΠΕΞ

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, ο Υπουργός Εξωτερικών, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην ολομέλεια είναι θετική, καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Διεθνούς Κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.

Μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών σήμερα, αναμένεται να υπάρξει, εντός της ημέρας, σύγκληση της ολομέλειας αργότερα σήμερα (ενδεχομένως περί τις 8 ώρα Ελλάδας), η οποία θα ακολουθηθεί από δείπνο που θα παραθέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments