Ελλάδα

ECDC Ελλάδα: Στο πορτοκαλί Αττική και Κρήτη

ECDC Ελλάδα: Στο πορτοκαλί Αττική και Κρήτη
ECDC Ελλάδα: Την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην χώρα επιβεβαιώνει ο χάρτης της υπηρεσίας.

Ο χάρτης του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) δίνουν την εικόνα ότι ο κορωνοϊός επιμένει, αλλά η Ελλάδα είναι ξανά βαμμένη με το πράσινο χρώμα σε σχέση με τον δείκτη θετικότητας, εκτός της Αττικής. Αυτό σημαίνει ότι αυτός έχει πέσει κάτω από το 4%, που είναι και το όριο συναγερμού, το οποίο έχουν ορίσει οι επιστήμονες. Μάλιστα, η Ελλάδα κατατάσσεται στις κορυφαίες αναφορικά με τα τεστ που πραγματοποιεί, σε σχέση με τις χώρες για τις οποίες δίνει στοιχεία το ECDC.

Πιο συγκεκριμένα, την επιδείνωση της επιδημολογικής κατάστασης στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο οι ανανεωμένοι χάρτες που παρουσίασε σήμερα το ECDC, κυρίως λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο πορτοκαλί η Αττική και η Κρήτη

Στον συνδυαστικό χάρτη αριθμού κρουσμάτων – Covid τεστ και δείκτη θετικότητας, η Αττική και η Κρήτη βρίσκονται στο «πορτοκαλί» με βάση τα στοιχεία των δυο προηγούμενων εβδομάδων, ενώ «κίτρινες» είναι οι Πελοπόννησος, Δυτική Στερεά, Ήπειρος, Επτάνησα, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Στο «πράσινο» παραμένουν η υπόλοιπη Μακεδονία, η Θράκη, η Εύβοια, η Κεντρική Στερεά και τα νησιά του βοειοανατολικού Αιγαίου.

Από εκεί και πέρα, στον χάρτη του αριθμού των τεστ που διενεργούνται, η χώρα παραμένει στο βαθύ «πράσινο» (πάνω από 5.000 ανά 100.000 κατοίκους). Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται την τελευταία εβδομάδα και στον δείκτη θετικότητας, καθώς μετά από αρκετές εβδομάδες με ολόκλήρη τη χώρα στο «πράσινο» (κάτω του 1%), Αττική και Κρήτη πέρασαν στο «κίτρινο» (από 1% ως 3,9%).

Κίτρινο το μεγαλύτερο της Ελλάδας

Η σημαντική διαφοροποίηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, αποτυπώνεται στον χάρτη, που συνδυάζει τον δείκτη των τεστ, τα νέα κρούσματα και τον δείκτη θετικότητας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει «κιτρινίσει» μετά από αρκετές εβδομάδες. Μοναδικές «πορτοκαλί» περιοχές παραμένουν η Δυτική Μακεδονία, μέρος της Θεσσαλίας και η Αττική.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα παραμένει κάτω από το 4%, όπως υποδηλώνει το «πράσινο» χρώμα στον σχετικό χάρτη, ενώ η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές με τη διενέργεια των περισσότερων τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

Ο δείκτης θετικότητας συνεχίζει να είναι μικρότερος του 4%

Τα δεδομένα είναι καλύτερα όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, καθώς στον χάρτη που δημοσιεύεται από το ECDC κάθε Πέμπτη και βασίζεται σε δεδομένα που αναφέρονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης (TESSy), έως την Τρίτη, η Ελλάδα στον δείκτη θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 4% και βάφεται με πράσινο.

Τέλος, αναφορικά με τον αριθμό των τεστ κοροναϊού που γίνονται, η χώρα μας συνεχίζει να βρίσκεται στο «βαθύ πράσινο», καθώς διενεργεί περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

Χάρτης ECDC: Ο τριπλός δείκτης

Στον σύνθετο χάρτη – συνδυαστικός δείκτης τεστ, νέων κρουσμάτων και θετικότητας που ακολουθεί βλέπουμε ότι η Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Εξαίρεση αποτελεί ένα μέρος της Πελοποννήσου καθώς και τα περισσότερα νησιά που είναι «πορτοκαλί».

Οι χάρτες του ECDC βασίζονται σε δεδομένα που δηλώνονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy). Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ σε μήνυμά του στο Twitter, σημειώνει με αφορμή τη δημοσίευση των χαρτών πως «ανάμεσα στις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό διενεργούμενων τεστ ανά 100.000 κατοίκους η χώρα μας για μια ακόμη εβδομάδα ενώ και o δείκτης θετικότητας εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω του 4% σύμφωνα με τους έγχρωμους επιδημιολογικους χάρτες του #ECDC».

Πληροφορίες για τα στοιχεία που δίνουν

Να υπογραμμιστεί ότι το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως στόχο έχει την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments