Οικονομία

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Αυξήθηκαν σε ιστορικά επίπεδα – Τι πρέπει να προσέξετε

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Αυξήθηκαν σε ιστορικά επίπεδα – Τι πρέπει να προσέξετε
Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Αύξηση σε επίπεδα ρεκόρ παρουσιάζουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ παράλληλα είναι αναγκαίο να βρίσκονται σε εγρήγορση όλοι όσοι τις χρησιμοποιούν.

Αύξηση σε επίπεδα ρεκόρ παρουσιάζουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ παράλληλα είναι αναγκαίο να βρίσκονται σε εγρήγορση όλοι όσοι τις χρησιμοποιούν. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν ραγδαία οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω των εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων ενώ έτσι μεγάλωσαν και οι κίνδυνοι.

Ποιες οι συχνότερες απάτες

Η απάτη του CEO (CEO Fraud), η απάτη μέσω τιμολογίων και λοιπών παραστατικών (invoice Fraud), οι απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις (vishing), τα απατηλά μηνύματα SMS (smishing), τα απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (phishing),οι απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών (spoofed bank websites), η απάτη μέσω διαδικτυακών ραντεβού (romance scam), και η κλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (personal data theft). Επίσης απάτες σχετιζόμενες με επενδύσεις (investment scams) και απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου (online shopping scams).

Τι αποφασίστηκε

Στα μέσα του περασμένου μήνα αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού κέντρου για τις διαδικτυακές απάτες και την υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών και κωδικών ηλεκτρονικής τραπεζικής με την τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος»-phishing, με την συμμετοχή της Ελληνικής Αστυνομίας, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και άλλων συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών. Επίσης αποφασίστηκε η άμεση έναρξη μεγάλης εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών, με συμβουλές για την προστασία τους από τους επιτήδειους απατεώνες. Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της γενικής γραμματέως καθώς και μεγάλου αριθμού υπηρεσιακών παραγόντων.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments