Πολιτική

Μητσοτάκης: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης»

Μητσοτάκης: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης»
Μητσοτάκης: O πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε το Λονδίνο στη μετά Brexit εποχή. Ο πρωθυπουργός μίλησε με τον Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ ανέφερε στην συνέντευξη του στους FT τι ακριβώς συζήτησαν. Ακόμη, οι Βρετανοί τηλεθεατές τον αποθέωσαν για την εμφάνισή του σε βρετανικό μέσο.

«Είναι ένα θέμα πολύ υψηλού ενδιαφέροντος για μένα και όχι απλώς μια υποσημείωση στην επίσκεψή μου στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης στους «Financial Times» την Τρίτη, αναφερόμενος στα Γλυπτά που αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα της Αθήνας στις αρχές του 19ου αιώνα. «Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για την επανένωση τους, πράγμα που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό».

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021.(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τι θα έκανε αν βρισκόταν στην θέση του Τζόνσον

«Αν βρισκόμουν στη θέση του Πρωθυπουργού Johnson και σκεφτόμουν “έξω από το κουτί” όσον αφορά την “Παγκόσμια Βρετανία” και την υποστήριξη αυτης της ιδέας, μιας Βρετανίας που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον κόσμο την εποχή μετά το Brexit, θα ήταν μία πολύ μεγάλη επίδειξη δημόσιας διπλωματίας εάν προσέγγιζε το ζήτημα από μία διαφορετική οπτική γωνία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αν επισκεφτείτε το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα καταλάβετε τι εννοώ. Εκεί πρέπει να δει κάποιος τα γλυπτά», δίπλα στα πρωτότυπα έργα που άφησε πίσω ο Έλγιν, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο τμήμα των γλυπτών που φιλοξενείται τώρα στο Λονδίνο και αναπαρίσταται στο Μουσείο της Ακρόπολης από γύψινα εκμαγεία. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα «Ελγίνεια Μάρμαρα» είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο και όχι ένα οποιοδήποτε έργο τέχνης.

“Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι μία ειδική περίπτωση”

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τη θέση του Βρετανικού Μουσείου, πως ενδεχόμενη επιστροφή των γλυπτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου «άπαντες ζητούν ό,τι εκτίθεται στο Μουσείο», αλλά επέμεινε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι μια «ειδική περίπτωση».

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 1986 η Μελίνα Μερκούρη, η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και ένθερμη αγωνίστρια για την επιστροφή των γλυπτών, προσκλήθηκε από τον Boris Johnson στην Oxford Union για να μιλήσει για το θέμα και εκείνη την εποχή ήταν ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των γλυπτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι θα συνεχίσει να επιμένει τόσο στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και στο Βρετανικό Μουσείο για το θέμα αυτό.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021.(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments