Ελλάδα

Εμβολιασμένοι εξωτερικού: Τα βήματα για να μπουν στο μητρώο της Ελλάδας

Εμβολιασμένοι εξωτερικού: Τα βήματα για να μπουν στο μητρώο της Ελλάδας
Εμβολιασμένοι εξωτερικού: Μία νέα ΚΥΑ προβλέπει την διαδικασία για να μπορέσει κάποιος που έκανε το εμβόλιο στο εξωτερικό να κάνει την τρίτη δόση στην Ελλάδα.

Πολλοί πολίτες είναι εμβολιασμένοι στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δηλωθούν στο μητρώο της Ελλάδας. Με κοινή υπουργική απόφαση, η Κυβέρνηση δίνει τέλος στο πρόβλημα αυτό προκειμένου όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό να μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση στην χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι πολίτες έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, και θέλουν να κάνουν την 3η δόση στην Ελλάδα, αλλά και να καταχωρηθούν στο μητρώο εμβολιασμένων στην χώρα, θα μπορούν πλέον να το κάνουν με:

  • Καταχώρηση στο Μητρώο Εμβολιασμένων του εξωτερικού (μέσω ΚΕΠ ή ηλεκτρονικά)
  • Αίτηση σε ΚΕΠ για προγραμματισμό των δόσεων του εμβολιασμού
  • Για όσους προέρχονται από χώρες της ΕΕ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό που φέρει το γνωστό QR code.

Ωστόσο, για χώρες εκτός ΕΕ, θα χρειαστείτε ψηφιακό πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού από την αντίστοιχη χώρα που θα αναφέρει όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, στοχευόμενη νόσο, το είδος του εμβολίου που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό, το σκεύασμα, ο αριθμός των δόσεων, η ημερομηνία πραγματοποίησης του εμβολιασμού.

Παραλλαγή Όμικρον

Η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης

Ανοιχτά παραμένουν, παράλληλα, όλα τα σενάρια και για τα πιστοποιητικά. Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν αποκλείεται να αλλάξει η διάρκειά του – με τις αλλαγές να «σκοντάφτουν» κατά βάση στην ανάγκη συνεννόησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μέσα στην εβδομάδα, όμως, και μετά από σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, αναμένεται απόφαση για τη μείωση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης στους 3 από τους 6 μήνες που ισχύει σήμερα. Άλλωστε τη σχετική προαναγγελία έκανε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «τώρα το πιστοποιητικό νόσησης είναι στο εξάμηνο και εμείς ως Κυβέρνηση, από τη στιγμή που έχουμε εισήγηση και από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή και του πιστοποιητικού νόσησης. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις γιατί, όπως καταλαβαίνετε,υπάρχουν και αρκετά τεχνικά θέματα. Διότι αν πούμε ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα πάει στο τρίμηνο, αυτομάτως θα πρέπει να δοθεί και ένας συγκεκριμένος χρόνος στους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται στους 4 – 5 μήνες για να εμβολιαστούν. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, αλλά τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments