Κόσμος

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν – Πούτιν – Διαφωνία σε όλα

Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν – Πούτιν – Διαφωνία σε όλα
Μετά από δύο και πλέον ώρες ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του, χωρίς ωστόσο αποτέλσμα
Μετά από δύο και πλέον ώρες ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου και του Ρώσου ομολόγου του, χωρίς ωστόσο αποτέλσμα

Δύο και πλέον ώρες διήρκησε  η τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στους Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τα επιχειρήματά τους σε όλα τα καυτά μέτωπα – από την Ουκρανία μέχρι τις κυβερνοεπιθέσεις – επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι διαφωνούν στα πάντα.

«Σας χαιρετώ κύριε πρόεδρε», είπε κατά την έναρξη της διάσκεψης ο Πούτιν. «Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω», απάντησε ο Μπάιντεν, εκφράζοντας την επιθυμία να υπάρξει σύντομα και δια ζώσης συνάντησης. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση προς το παρόν να γνωρίζει, παρά μόνο οι δύο πρόεδροι και οι πολύ στενοί τους συνεργάτες, τι ακριβώς ειπώθηκε και σε τι τόνους διεξήχθησαν οι συνομιλίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ είχαν φροντίσει να στείλουν εκ των προτέρων το μήνυμα ότι η Δύση είναι ενωμένη και έτοιμη να επιβάλει σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Είναι κάτι δε που έκαναν με την τηλεδιάσκεψη η οποία είχε προηγηθεί, ανάμεσα στον Μπάιντεν και τους ηγέτες των τριών μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ – Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας – και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρακτικά, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν ότι, σε περίπτωση που υπάρξει ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, τότε το πακέτο των κυρώσεων είναι έτοιμο και θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως. Παράλληλα, αν και δεν έχουν πρόθεση να εμπλακούν σε στρατιωτική αντιπαράθεση, είναι φανερό ότι θα έρθει πιο κοντά το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως ο χθεσινός ήταν ο πέμπτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στους δύο προέδρους μετά την εγκατάσταση του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Ιανουάριο. Είχαν προηγηθεί τρεις τηλεφωνικές επαφές και η δια ζώσης συνάντησή τους, τον Ιούνιο στη Γενεύη – η οποία, με τη σειρά της, ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας μετά το 2018.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments