Πολιτική

Μητσοτάκης: Έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας – Τι απάντησε ο Πούτιν για την Ουκρανία

Μητσοτάκης: Έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας – Τι απάντησε ο Πούτιν για την Ουκρανία
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο στο Σότσι

Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας συνεχίζουν να ισχυροποιούνται σε όλες τις κατευθύνσεις, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σότσι.

Όπως είπε, οι διμερείς σχέσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και στο πλαίσιο της συνάντησης υπεγράφησαν μία σειρά από συμφωνίες σε τομείς όπως η ασφάλεια της θάλασσας, η οικονομία, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε «παραγωγικές, περιεκτικές και αποτελεσματικές» τις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και έκανε λόγο για «ώθηση στη διμερή συνεργασία».

Σημείωσε ακόμη πως παρά τις δυσκολίες του κορωνοϊού, το διμερές εμπόριο ανέκαμψε μετά την περσινή υποχώρηση και έχει επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Κατά την υποδοχή του από τον κ. Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό». Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν τα κοινά που ενώνουν τις δύο χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, υπήρξε συζήτηση και για το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-2024, ένα σημαντικό κείμενο με πολλά πεδία κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, διαπιστώθηκαν τομείς που μπορούν οι δύο χώρες να συγκλίνουν, όπως οι πυρκαγιές, που ξέσπασαν το καλοκαίρι, που έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν που ανταποκρίθηκε το καλοκαίρι στο αίτημα βοήθειας, παρά τις ταυτόχρονες πυρκαγιές στη Σιβηρία, μια συνεργασία μπορεί να επεκταθεί. 

Δηλώσεις Μητσοτάκη - Πούτιν: Ισχυροποιούνται οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας

Δηλώσεις Μητσοτάκη – Πούτιν: Ισχυροποιούνται οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Στο μέτωπο του κορωνοϊού, η Ελλάδα αναγνώρισε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τη Ρωσία. Για το φυσικό αέριο, η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, ενώ η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. 

«Συζητήσαμε περισσότερες προοπτικές επενδύσεων, θέματα που αφορούν τον τουρισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, τι συμβαίνει στην ανατολική μεσόγειο. Δυστυχώς, η Τουρκία όχι μόνο προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική, αλλά και σε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, πρόσθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, που όμως θα λυθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Η διαφορά μας, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, μπορεί να λυθεί. Η πρόσκλησή μας στην Τουρκία παραμένει ενεργεί, αλλά η Ελλάδα θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ είναι εγγυητής της σταθερότητας αλλά και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, που είναι σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνεία. 

Για το Κυπριακό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του στη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Τουρκίας, με στόχο μία βιώσιμη λύση. «Οποιαδήποτε λύση στη βάση των δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται» τόνισε, προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου. 

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας. «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις, προκρίνω την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας» επισήμανε, με στόχο μια λειτουργική σχέση που συμφέρει όλες τις πλευρές. «Η Ελλάδα προσεγγίζει με πολύ προσοχή αυτές τις σχέσεις, γι’ αυτό και δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση μιας κρίσης στην Ουκρανία», που δεν θα έχει νικητή, θα έχει μόνο χαμένους, είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της», τόνισε ο κ. Πούτιν. Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική της προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει η εγκατάσταση βάσεων. «Βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουστούν, αν και εμείς πάντα και μόνιμα, αλλά οι δομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορά μας και τώρα βλέπουμε αντιπυραυλικά συστήματα στη Ρουμανία.  Έχουμε υποψίες ότι κάτι τέτοιο θα γίνει και στην Ουκρανία. Συμφωνήσαμε ότι θα συσταθεί μία επιτροπή που θα δει λεπτομερειακά το θέμα, θα κάνει τις προτάσεις, μια ιδέα του κ. Μπάιντεν την οποία δέχθηκα», είπε ο κ. Πούτιν. 

Δείτε τις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments