Ελλάδα

Έρευνα για τη διαφθορά: Ποιοι είναι «πρωταθλητές»

Έρευνα για τη διαφθορά: Ποιοι είναι «πρωταθλητές»
Το 87% πιστεύει ότι στην Ελλάδα η διαφθορά τιμωρείται σπάνια

Τα αποτελέσματα έρευνας για τη διαφθορά παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Φόρουμ Ακεραιότητας που διοργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Το μήνυμα

Κεντρικό μήνυμα του Φόρουμ ήταν το «Ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς», όπου παρουσιάστηκε ηλεκτρονική δημοσκόπηση για τη διαφθορά, σε δείγμα περίπου 800 ατόμων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 97% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η διαφθορά είναι «πολύ» και «αρκετά σημαντικό» πρόβλημα στην Ελλάδα. Ως προς τους φορείς οι οποίοι είναι πιο εκτεθειμένοι σε φαινόμενα διαφθοράς, το 62% του δείγματος απάντησε ότι είναι ο χώρος των δημοσίων έργων και των προμηθειών, το 59% το πολιτικό σύστημα και το 48% τα ΜΜΕ. Επίσης, οι 3 στους 4 απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης/φυσικών καταστροφών/πανδημιών αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης φαινομένων διαφθοράς.

Οι σημαντικότεροι παράγοντες ύπαρξης του φαινομένου θεωρήθηκε από τους ερωτηθέντες, κατά σειρά, η ατιμωρησία των διεφθαρμένων, τα κόμματα και οι πελατειακές σχέσεις, ενώ το 87% υποστήριξε ότι η διαφθορά τιμωρείται σπάνια.

Τέλος, στο ερώτημα «εάν ήσασταν μάρτυρας περιστατικού διαφθοράς θα το καταγγέλλατε;», θετικά απάντησε το 56% και αρνητικά το 39%. Από τους τελευταίους ο ένας στους δύο δήλωσε ότι θα απέφευγε την καταγγελία διότι φοβάται, γιατί πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμία προστασία για τους καταγγέλλοντες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments