Κόσμος

Ρεπουμπλικάνοι: Θέλουν την ακύρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ρεπουμπλικάνοι: Θέλουν την ακύρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Ρεπουμπλικάνοι: Με πρωτοβουλία του κόμματος η αμερικανική Γερουσία τάχθηκε κατά της ισχύος του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του Covid 19.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ταχθεί αναφανδόν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του Covid 19. Ως αποτέλεσμα, η αμερικανική Γερουσία απέρριψε την πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν για έναρξη ισχύος του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, καθώς και δύο των Δημοκρατικών που αντιπροσωπεύουν παραδοσιακά συντηρητικές πολιτείες, ψήφισαν υπέρ του κειμένου που βάζει συγκεκριμένα στο στόχαστρο το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους τον Σεπτέμβριο και υποχρεώνει τους υπαλλήλους των εταιρειών με πάνω από 100 εργαζομένους να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Αγανάκτηση στο GOP

Το μέτρο -η εφαρμογή του εμποδίζεται προσώρας από την αμερικανική δικαιοσύνη- προκάλεσε αγανάκτηση σε μέρος του πληθυσμού και σύσσωμο το GOP. Στη χώρα των ατομικών ελευθεριών, οι συντηρητικοί αψηφούν συχνά την κεντρική εξουσία.

«Ο παράλογος υποχρεωτικός εμβολιασμός (κατ’ εντολή) του προέδρου Μπάιντεν αποτελεί κατάχρηση εξουσίας», είπε δίνοντας τον τόνο ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ. Όπως εκείνος, πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δηλώνουν υπέρ των εμβολίων, αλλά κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

«Αυτό που είναι σαφές είναι πως τάσσομαι εναντίον κάθε υποχρεωτικού εμβολιασμού που επιβάλλεται από το κράτος και ιδιωτικές εταιρείες», είπε εξάλλου μετά την ψηφοφορία ο Τζο Μάντσιν, ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνιας, ένας από τους δύο αιρετούς των Δημοκρατικών που υποστήριξαν την πρωτοβουλία.

Τι γίνεται τώρα

Το κείμενο πάντως έχει μηδενικές πιθανότητες να πάει παραπέρα: θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί διατηρούν την πλειοψηφία των εδρών, προτού διαβιβαστεί στο γραφείο του Τζο Μπάιντεν, που μπορεί σε αυτή την περίπτωση να προβάλει το βέτο του.

Εν μέσω του συνεχιζόμενου μπραντεφέρ ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη δικαιοσύνη και τους αιρετούς, πόλεις αποφασίζουν να επιβάλουν μόνες τους τον εμβολιασμό. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα είναι προσεχώς υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Με πάνω από 790.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments