Ελλάδα

Ίδρυμα Bertelsmann: Η Ελλάδα πρώτη των πρώτων στη διαχείριση της πανδημίας

Ίδρυμα Bertelsmann: Η Ελλάδα πρώτη των πρώτων στη διαχείριση της πανδημίας
Ίδρυμα Bertelsmann: Μεταξύ των κορυφαίων χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα σε μελέτη του ιδρύματος Bertelsmann που αφορά 29 χώρες του ΟΟΣΑ και εξετάζει το πως ανταποκρίθηκαν στη διαχείριση του κορωνοϊού και της ανθεκτικότητας.

Μεταξύ των κορυφαίων χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα σε μελέτη του ιδρύματος Bertelsmann που αφορά 29 χώρες του ΟΟΣΑ και εξετάζει το πως ανταποκρίθηκαν στη διαχείριση του κορωνοϊού και της ανθεκτικότητας.

Τι αξιολόγησε η μελέτη

Η μελέτη αξιολόγησε την ανθεκτικότητα της δημοκρατίας, την οργάνωση της διαχείρισης κρίσεων και την ανθεκτικότητα του κράτους πρόνοιας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη της έρευνας δηλώνουν πως «Η Ελλάδα πέτυχε ανώτερες θέσεις στις κλίμακες αξιολόγησης και είναι ένα από τα εκπληκτικά επιτυχημένα κράτη στη διαχείριση της πανδημίας και ένα από τα καλά τοποθετημένα κράτη».

Μεταξύ των κορυφαίων η Ελλάδα

Στην κατηγορία «Ανθεκτικότητα της διακυβέρνησης», η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη ανάμεσα σε 29 κράτη, με βαθμολογία 7,56 στα 10 πίσω από τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, τον Καναδά και την Ελβετία.

Πιο κάτω από την Ελλάδα κατατάσσονται η Φιλανδία, η Αυστρία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, ενώ κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται μεταξύ άλλων η Εσθονία, η Χιλή, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Τουρκία , η Τσεχία και οι ΗΠΑ και στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται το Μεξικό, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Ισχυρή βελτίωση στη διακυβέρνηση

Οι υπεύθυνοι της έρευνας επισημαίνουν σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι στην Ελλάδα διαπιστώνεται ισχυρή βελτίωση στην διακυβέρνηση σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο, ενώ στην κατηγορία της διαμόρφωσης αποτελεσματικής πολιτικής κατατάσσεται δεύτερη.

Μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη επισήμανση στο γεγονός ότι τα μέτρα αντιμετώπισης ανακοινώθηκαν αναλυτικά στο κοινό και συζητήθηκαν ανοιχτά στη Βουλή αντίθετα με άλλες χώρες της έρευνας, όπου οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ενημερώνονταν και συμπεριλαμβάνονταν στα μέτρα, διαπιστώνει η μελέτη.

Στην 8η θέση στην Ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας

Στην κατηγορία «Ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας», η Ελλάδα κατατάσσεται όγδοη μεταξύ των 29, με βαθμολογία 8,5 στα 10 και επισημαίνονται οι «ιδιαιτέρως αξιόπιστες δεσμεύσεις για άρση των περιορισμών των πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων με την πρώτη ευκαιρία», αλλά και το γεγονός ότι «τα κόμματα, παρά την πόλωση, εμφανίστηκαν ενωμένα στην αρχή της πανδημίας», αν και είδε «το ενιαίο μέτωπο να διαλύεται στο δεύτερο κύμα» της πανδημίας.

Στη 10η στην Ανθεκτικότητα του Κράτους Πρόνοιας

Στην κατηγορία «Ανθεκτικότητα Κράτους Πρόνοιας», η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση, με βαθμολογία 6,38 στα 10, καθώς, όπως αναφέρεται, «το σύστημα Υγείας ήταν υποχρηματοδοτούμενο και απροετοίμαστο πριν από την κρίση, αλλά η κυβέρνηση πέτυχε να διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ».

Χώρες οι οποίες θεωρούνταν δημοκρατικά ανθεκτικές, προσθέτει, αποδείχθηκαν ικανές να επιδείξουν την ανθεκτικότητά τους και κατά την περίοδο της κρίσης.

Τουρκία, Ουγγαρία, Μεξικό, Κροατία στο “κόκκινο”

Στην Τουρκία, την Ουγγαρία, το Μεξικό και την Κροατία, οι προσπάθειες περιορισμού βασικών δημοκρατικών θεσμών συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ η πίεση που ασκείτο στους επαγγελματίες των ΜΜΕ αυξήθηκε σημαντικά, σημειώνεται.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments