Πολιτική

Προϋπολογισμός 2022: «Στα ύψη» η αντιπαράθεση – Το Σάββατο η ψήφισή του

Προϋπολογισμός 2022: «Στα ύψη» η αντιπαράθεση – Το Σάββατο η ψήφισή του
Προϋπολογισμός 2022: Συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών και υπουργών η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Συνεχίζεται με ομιλίες βουλευτών και υπουργών η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής.  Κυριαρχεί η εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση μεταξύ κυβερνώσας πλειοψηφίας και κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως αρκετοί πλέον εστιάζουν και στις παρεμβάσεις των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής.

“Χτύπησε κόκκινο” η αντιπαράθεση μετά τις δηλώσεις Κουρουμπλή

Κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας στη συζήτηση για τον προϋπολοιγισμό η συνεδρίαση ήταν θυελλώδης όπου κυριάρχησε η αντιπαράθεση για την πανδημία με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, αποκαλώντας δολοφόνους τους βουλευτές της ΝΔ.Άμεση ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα,  ο οποίος επέβαλε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, την ποινή της μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά με βάση το άρθρο 80.

Ο Τσίπρας διέγραψε άμεσα τον Κουρουμπλή

Να ανακαλέσει τις βαριές κουβέντες που είπε στη Βουλή φέρεται να ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και μάλιστα στη βάση ενός τελεσιγράφου: Ανακαλεί, ή αλλιώς διαγράφεται. Όπως φαίνεται, εκ του αποτελέσματος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αρνήθηκε για άλλη μια φορά να ανακαλέσει, κι έτσι οδηγήθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να δούμε ξανά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης

Αχτσιόγλου: Προϋπολογισμός περικοπών στη δημόσια υγεία κι όξυνσης των ανισοτήτων

Την «περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία εν μέσω έξαρσης της πανδημίας» και την «απουσία μέτρων προστασίας από την ακρίβεια» στον προϋπολογισμό του 2022 κατήγγειλε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή, στην έναρξη της σχετικής συζήτησης.

«Ο προϋπολογισμός στηρίζεται στη βασική υπόθεση ότι αρχές του 2022 τελειώνουμε με την πανδημία. Εξ αυτού και μόνο του λόγου δεν αντανακλά σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα», τόνισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα κι όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Απάντηση Σταϊκούρα σε Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση μεθοδικά έχτισε ταμειακά διαθέσιμα

Με παρέμβασή του στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού. Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η κυβέρνηση είναι δίπλα στην κοινωνία ενώ έκανε λόγο και για μειώσεις φόρων και τις προσπάθειες για να στηριχθούν τα νοικοκυριά στις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος.

“Ουδέποτε παρουσιάσαμε μια ρόδινη κατάσταση”, είπε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε λέγοντας πως : “Οι πολίτες το τελευταίο διάστημα πήραν ή παίρνουν τρία εκκαθαριστικά. Το εκκαθαριστικό της εφορίας, τον ΕΝΦΙΑ και τη ΔΕΗ. Η συντριπτική πλειοψηφία είδε μειωμένα εκκαθαριστικά της εφορίας. Αυτή η κυβέρνηση βοήθησε να μειωθούν σημαντικά οι φόροι. Στον ΕΝΦΙΑ, εδώ και δύο χρόνια, όλη η κοινωνία, με ιδιαίτερη έμφαση στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, πληρώνει μεσοσταθμικά χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Πράγματι, έχουμε την ενεργειακή κρίση, στην οποία οι πολίτες, όχι τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα που έχουν και το Κοινωνικό Τιμολόγιο, πληρώνουν, παρά τις παρεμβάσεις τις συνεχείς και διαδοχικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, υψηλότερους λογαριασμούς. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά αν δει κανένας το όποιο εκκαθαριστικό της ΔΕΗ, θα διαπιστώσει ότι έχει γίνει μια σοβαρή παρέμβαση της κυβέρνησης μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με διαδοχικές προσπάθειες τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Τα αρνητικά πρόσημα είναι εμφανή, την προσπάθεια της ΔΕΗ να καλύψουμε το σημαντικότερο αυτής της πράγματι μεγάλης αύξησης των τιμολογίων. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και πιθανόν να το κάνουμε και πιο έντονα, όσο συνεχίζεται η κρίση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι και σε αυτό το πεδίο, είμαστε κοντά στην κοινωνία, στο βαθμό του εφικτού”. Χρήστος Σταϊκούρας

Χατζηδάκης: Αύξηση κοινωνικών δαπανών και νέα μείωση της ανεργίας το 2022

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού ότι αυξήθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες ενώ μειώθηκε η ανεργία για το 2022.

Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε: «Εσείς μας κατηγορείτε για την κοινωνική μας πολιτική, εμείς όμως απαντάμε με έργο: Με την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, με τη μείωση της ανεργίας, με πρωτοβουλίες που θα έχουν θετική αντανάκλαση στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας». ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Κρατικός προϋπολογισμός: Όλα τα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του 2022

Μια σειρά μέτρων στήριξης όπως οι παρεμβάσεις δαπανών, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, επέκταση του προγράμματος Γέφυρα κ.α.

Δείτε τα μέτρα στήριξης:

  • 5,731 δις ευρώ μείωση των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης, εκ των οποίων 3,693 δισ. ευρώ αφορούν το 2021 και 2,038 δισ. ευρώ το 2022,
  • 13.367 εκατ. ευρώ αύξηση δαπανών Γενικής Κυβέρνησης, εκ των οποίων 12,108 εκατ. ευρώ αφορούν το 2021 και 1,259 δισ. ευρώ το 2022. Εκ του συνόλου των παρεμβάσεων δαπανών, παρεμβάσεις ύψους 3,360 δις ευρώ χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και παρεμβάσεις ύψους 10,007 δις ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το έτος 2022 οι κυριότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας εστιάζονται στις ακόλουθες:

  • Επεκτείνεται έως το τέλος του 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δισ. ευρώ για το 2021 και 1,65 δισ. ευρώ για το 2022.
  • Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Το συνολικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 1,230 δις. ευρώ,
  • Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, τις θεατρικές παραστάσεις, τις συναυλίες και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 249 εκατ. ευρώ για το 2021 και 211 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού από 24% σε 13% από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ για το 2021 και 4,5 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούνιο του 2022. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ για το 2021 και 9 εκατ. ευρώ για το 2022
  • Από το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών συμψηφίζονται οφειλές συνολικού ύψους 458 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 215 εκατ. ευρώ προς την φορολογική αρχή και 243 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία για τρεις μήνες εντός του 2021. Το δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 241 εκατ. ευρώ για το 2021.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021. Το δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 156 εκατ. ευρώ για το 2021 και 30 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας για άλλες 50.000 νέες θέσεις μέχρι εξαντλήσεώς τους. Το δημοσιονομικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 296 εκατ. ευρώ για το 2021 και 186 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο του 2021. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ για το 2021 και 5 εκατ. ευρώ για το 2022.
  • Επιπλέον τους επόμενους μήνες οι επιχειρήσεις εξακολουθούν και ωφελούνται (α) από το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ 2 για την επιδότηση δανείων νομικών προσώπων δημοσιονομικού κόστους 236 εκατ. ευρώ για το 2021 και 61 εκατ. ευρώ για το 2022, (β) από τη μειωμένη προκαταβολή φόρου εισοδήματος (70% για τα νομικά πρόσωπα και 55% για τα φυσικά πρόσωπα-επιτηδευματίες) με δημοσιονομικό κόστος 1,100 δισ. ευρώ για το 2021, (γ) από την εκταμίευση των υπολειπόμενων ποσών από τις επιχορηγήσεις των προγραμμάτων στήριξης των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, των γυμναστηρίων και λοιπών κλάδων μέσω ΠΔΕ, εκτιμώμενου ύψους 492 εκατ. ευρώ για το 2021 και (δ) από το εγγυοδοτικό πρόγραμμα πολύ μικρών επιχειρήσεων συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments