Διεθνή

Βρετανία: 554 εκατομμύρια λίρες θα πληρώσει ο σεϊχης του Ντουμπάι στην πρώην σύζυγό του Χάγια

Βρετανία: 554 εκατομμύρια λίρες θα πληρώσει ο σεϊχης του Ντουμπάι στην πρώην σύζυγό του Χάγια
Βρετανία: Το ακριβότερο διαζύγιο στην ιστορία καθώς 554 εκατομμύρια λίρες θα πληρώσει ο σεϊχης του Ντουμπάι στην πρώην σύζυγό του Χάγια.

Το τεράστιο ποσό των 554 εκατομμύριων λιρών (περίπου 640 εκατομμύρια ευρώ) πρέπει να πληρώσει ο 72χρονος σεΐχης Μοχάμεντ στην 47χρονη πριγκίπισσα Χάγια, καθώς πέφτει η αυλαία σε μια επίπονη δικαστική διαμάχη, που άρχισε όταν η πριγκίπισσα αποχώρησε από τη Βρετανία με δύο από τα παιδιά τους, την Τζαλίλα και τον Ζάγιεντ. Βρετανία

Το ακριβότερο διαζύγιο στην ιστορία της Βρετανίας

Βρετανικό δικαστήριο επιδίκασε το μεγαλύτερο ποσό που καλείται να πληρώσει κάποιος για διαζύγιο στη χώρα. Συγκεκριμένα, ο 72χρονος επικεφαλής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ 251,5 εκατ. λίρες (περίπου 300 εκατ. ευρώ) στην έκτη σύζυγό του, την πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας, 47 ετών. Επίσης θα πρέπει να διανείμει στα παιδιά του, την 14χρονη Αλ Τζαλίλα και τον 9χρονο Ζάγεντ, συνολικά 290 εκατ. λίρες (περισσότερα από 340 εκατ. ευρώ) για να καλύψει τη διατροφή τους, τη μόρφωση και το κόστος για την ασφάλειά τους.

«Με δεδομένο το καθεστώς τους και τις απειλές για τρομοκρατία και απαγωγή με τις οποίες είναι αντιμέτωπα (…) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και έχουν ανάγκη ενισχυμένη ασφάλεια», εκτίμησε ο Φίλιπ Μουρ, πρόεδρος του οικογενειακού δικαστηρίου στη σημερινή του απόφαση. Σύμφωνα με τον Μουρ, «η βασική απειλή που αντιμετωπίζουν (τα παιδιά) προέρχεται από τον ίδιο τον εμίρη και όχι από εξωτερικές πηγές».

Βρετανία

Συγχρόνως, όπως εξήγησε ο δικαστής, η πριγκίπισσα Χάγια «δεν ζητεί αποζημίωση για τον εαυτό της αλλά για την ασφάλειά της» και για να αποζημιωθεί για τα περιουσιακά στοιχεία της που απώλεσε μετά τη λύση του γάμου τους, εξήγησε ο Μουρ.

Η Χάγια θέλει να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο της ζωής της

Στη διάρκεια της κατάθεσής της ενώπιον του δικαστηρίου, που διήρκησε σχεδόν 7 ώρες, η Χάγια είχε δηλώσει ότι ζητεί να της καταβληθεί εφάπαξ ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει, αυτή και τα παιδιά τους, από την επιρροή του σεΐχη.

Η δικαστική αυτή απόφαση είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο δικαστικό σίριαλ που ξεκίνησε όταν η πριγκίπισσα διέφυγε στη Βρετανία τον Απρίλιο του 2019 φοβούμενη για την ασφάλειά της, αφού ξεκίνησε σχέση με έναν από τους σωματοφύλακές της, και ένα μήνα αφού ζήτησε διαζύγιο από τον εμίρη.

Η πριγκίπισσα είπε στην αίθουσα του δικαστηρίου ότι είχε λάβει ένα απειλητικό τηλεφώνημα από τον Σεΐχη σχετικά με αυτό εκείνη τη στιγμή που την έκανε να αισθάνεται «τρομοκρατημένη». Η διευθέτηση του διαζυγίου σηματοδοτεί το τελικό στάδιο μιας μακροχρόνιας μάχης μεταξύ του εν διαστάσει ζευγαριού, κατά τη διάρκεια της οποίας το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι ο Σεΐχης  χρησιμοποίησε τον «τεράστιο πλούτο, την πολιτική του δύναμη και τη διεθνή επιρροή του» σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει και να φιμώσει την 47χρονη  πριγκίπισσα.

Μια ξεχωριστή απόφαση που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ είχε προηγουμένως οργανώσει την απαγωγή σε  δύο από τις κόρες του και τις επέστρεψε βίαια στο Ντουμπάι, όπου τις κράτησε παρά τη θέλησή τους. Ο Σεΐχης έχει επανειλημμένα αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς που εγείρονται στην υπόθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments