Διεθνή

MH17: Ισόβια ποινή ζητούν οι εισαγγελείς για τη συντριβή του Μαλαισιανού αεροσκάφους

MH17: Ισόβια ποινή ζητούν οι εισαγγελείς για τη συντριβή του Μαλαισιανού αεροσκάφους
MH17: Στο εδώλιο κάθονται τρεις Ρώσοι κι ένας Ουκρανός για την κατάρριψη του Μαλαισιανού αεροσκάφους πάνω από την Ουκρανία το 2014, που οδήγησε στο θάνατο 298 ανθρώπους

Οι Ολλανδοί εισαγγελείς ζήτησαν την Τετάρτη (22 Δεκεμβρίου) ποινές ισόβιας κάθειρξης για τρεις Ρώσους και έναν Ουκρανό που κατηγορούνται για την κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους πάνω από την Ουκρανία το 2014, που οδήγησε στο θάνατο 298 ανθρώπους.

Όπως υποστήριξαν οι εισαγγελείς,  οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είναι όλοι ελεύθεροι, βοήθησαν στην προμήθεια ενός συστήματος πυραύλων που χρησιμοποίησαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές για να εκτοξεύσουν έναν πύραυλο στην πτήση MH17 της Malaysia Airlines.

«Απαιτούμε να καταδικαστούν οι ύποπτοι (Igor) Girkin, (Sergey) Dubinsky, (Oleg) Pulatov και (Leonid) Kharchenko, ο καθένας ξεχωριστά για την από κοινού κατάρριψη ενός αεροσκάφους που προκάλεσε το θάνατο και τη δολοφονία 298 επιβαινόντων σε ισόβια κάθειρξη», είπε η εισαγγελέας Manon Ridderbeks.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ολλανδοί υπήκοοι. Η ολλανδική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία. Οι αρχές στη Μόσχα ωστόσο αρνούνται κάθε ανάμειξη.

Αποδεικτικά στοιχεία

Μετά από χρόνια συλλογής αποδεικτικών στοιχείων, μια διεθνής ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα, τον Μάιο του 2018, ότι ο εκτοξευτής που χρησιμοποιήθηκε για να καταρρίψει το αεροσκάφος, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ, ανήκε στην 53η Ταξιαρχία Αντιαεροπορικών Πυραύλων της Ρωσίας.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν την Τετάρτη ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες συνδέονταν με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία και έπαιξαν διαφορετικό αλλά σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Οι Ρώσοι Pulatov, Dubinsky και Girkin και ο Ουκρανός Kharchenko αρνήθηκαν όλοι ότι εμπλέκονται , είτε με βιντεοσκοπημένα μηνύματα είτε με συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Βασιζόμενοι σε δορυφορικές εικόνες, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποκλοπές τηλεφωνημάτων, οι εισαγγελείς λένε ότι οι τέσσερις άνδρες συνεργάστηκαν για να φέρουν ένα πυραυλικό σύστημα Buk από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία για να ενισχύσουν τους αυτονομιστές.

Σε ηχογραφήσεις που παίχτηκαν στο δικαστήριο νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, άνδρες που προσδιορίστηκαν από την εισαγγελία ως ύποπτοι, ακούγονται να συζητούν να μεταφέρουν τον «Buk μας» σε ένα χωράφι από όπου η πτήση MH17 δέχθηκε επίθεση.

Στη συνέχεια γιόρτασαν την επιτυχία των «αγοριών μας» όταν κατέρριψαν αυτό που λανθασμένα νόμιζαν ότι ήταν ένα ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο.

Ο στόχος αποδείχθηκε ότι ήταν το MH17.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι νομικά δεν είχε καμία διαφορά το γεγονός ότι σκόπευαν να καταρρίψουν ένα στρατιωτικό αεροπλάνο.

«Ακόμα κι αν οι ύποπτοι δεν είχαν σκοπό τις συνέπειες των πράξεών τους, αυτές οι συνέπειες εξακολουθούν να μετρούν για την καταδίκη τους», είπε ένας εκ των εισαγγελέων.

Η δίκη τους ξεκίνησε πριν από 20 μήνες. Μόνο ο Pulatov έχει στείλει δικηγόρους για να τον εκπροσωπήσουν ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν συνεργαστεί με το δικαστήριο και δικάζονται ερήμην.

Η τελική αγόρευση από τους δικηγόρους του Pulatov αναμένονται τον Μάρτιο και η ετυμηγορία μέχρι το τέλος του 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments