Πολιτική

Προκαλεί η Τουρκία – Παρομοιάζει την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια με την απόβαση στη Σμύρνη

Προκαλεί η Τουρκία – Παρομοιάζει την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια με την απόβαση στη Σμύρνη
Προκαλεί η Τουρκία – Παρομοιάζει την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια με την απόβαση στη Σμύρνη

Την πάγια προκλητική θέση της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη δική της εξήγηση για το casus belli επαναλαμβάνει δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Aydinlik, παρομοιάζοντας την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια με την απόβαση στη Σμύρνη.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Ελλάδα μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος πριν από ένα χρόνο, ετοιμάζει παρόμοια κίνηση και στην «Θάλασσα των Νησιών», όπως αποκαλούν πλέον οι Τούρκοι το Αιγαίο, επικαλούμενο δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πως πρόκειται για αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για αναφαίρετο δικαίωμα» αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου, υπενθυμίζοντας ότι το casus belli έχει τεθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. «Η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει» θυμίζει ο δημοσιογράφος, με αφορμή προφανώς και την πρόσφατη αναφορά του κ. Μητσοτάκη από τη Σόφια, ότι η Τουρκία απειλεί με κήρυξη πολέμου σε περίπτωση που θελήσουμε να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας.

Διεθνές Δίκαιο κατά το δοκούν

Ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα κάνει αναφορά στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει μεν υπογράψει η Ελλάδα αλλά όχι και η Τουρκία, τονίζοντας πως η μοναδική συμφωνία που είναι σε ισχύ είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, σύμφωνα με τα οποία τα χωρικά ύδατα στα νησιά του Αιγαίου καθορίστηκαν στα 3 ναυτικά μίλια.

Και συνεχίζει: «Η εφαρμογή των 12 ναυτικών μιλίων στη «Θάλασσα των Νησιών», όπου υπάρχουν σχεδόν 3.000 νησιά, νησίδες και βράχοι, κλείνει όλες τις περιοχές μετάβασης στην περιοχή και φυλακίζει την Τουρκία στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Επιπλέον, τα υποβρύχια που διέρχονται από τα χωρικά ύδατα ενός ξένου κράτους πρέπει να πλέουν πάνω από το νερό και το παράκτιο κράτος μπορεί να αναστείλει το δικαίωμα αθρόας διέλευσης όταν το κρίνει απαραίτητο για να διατηρήσει την ασφάλειά του. Με άλλα λόγια, το καθεστώς των 12 ναυτικών μιλίων είναι απόλυτη παραβίαση της κυριαρχίας της Τουρκίας. Είναι η μετατροπή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Δεν διαφέρει από την απόβαση Ελλήνων στρατιωτών στη Σμύρνη! Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική, νομική ή ιστορική βάση για τις απαιτήσεις της Ελλάδας που πενταπλασίασε τα σύνορά της, χωρίς να κερδίσει στον πόλεμο, ενώ διεκδικεί νησιά που κέρδισε η Τουρκία από τη Βενετία και τους Γενουάτες»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments