Πολιτική

Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου – Έλεγχοι και μέτρα στήριξης στο τραπέζι

Πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου – Έλεγχοι και μέτρα στήριξης στο τραπέζι
Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εντικείμενο τον συντονισμό των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέρτων προστασίας από τον κορωνοϊό

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται αφενός η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και οι αυστηροί έλεγχοι που ξεκινούν να παργματοποιούνται καθώς και τα μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους της εστίασης και του πολιτισμού.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εντικείμενο τον συντονισμό των ελέγχων για την αυστηρή τήρηση των μέρτων προστασίας από τον κορωνοϊό, με αφορμή και την εφαρμογή του νέου πλαισίου που ισχύει από σήμερα 30 Δεκεμβρίου 2021.

Από σήμερα και τις επόμενες ημέρες των εορτών, οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα είναι εντατικοί και εκτεταμένοι, όπως δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τόσο για την τήρηση του ωραρίου, όσο και των μέτρων που αφορούν τους καθήμενους, στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι και στην απαγόρευση της μουσικής.

Εκτός από τα αστικά κέντρα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, όπως τα χιονοδρομικά κέντρα. Έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και για τη διενέργεια ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ιδιωτικούς χώρους έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση ή υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης.

Επίσης στη σύσκεψη δρομολογήθηκε η περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου προσωρινής αναστολής της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης για την επαναλαμβανόμενη παραβίαση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Θανάσης Κοντογεώργης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Νέα μέτρα: Έρχονται ανακοινώσεις για στήριξη εργαζομένων σε εστίαση και πολιτισμό

Νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση για τη στήριξη των εργαζομένων σε εστίαση και πολιτισμό.

Tηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη με αντικείμενο την στήριξη των εργαζομένων που απασχολούνται σε κλάδους που πλήττονται από τα νέα περιοριστικά μέτρα.

Εντός της ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις από τον υπουργό Εργασίας για το πότε και πως θα ξεκινήσουν τα μέτρα στήριξης.

Τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι

Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί το μέτρο των αναστολών σε εργαζομένους σε κέντρα διασκέδασης και μουσικές σκηνές, ύψους 534 ευρώ. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα ανακοίνωσε αλλαγές στις πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής, σε 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ωφελήθηκαν από το συγκεκριμένο μέτρο την περίοδο της πανδημίας.

Τι ισχύει με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει από τη μια πίστωση χρόνου για την καταβολή της πρώτης δόσης και από την άλλη μια επιπλέον έκπτωση 15% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η πληρωμή της πρώτης από τις 60 άτοκες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, μετατέθηκε για τις 30 Ιουνίου 2022 ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε η πρώτη δόση να εξοφληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2021.

Η δεύτερη απόφαση αφορά την εφάπαξ καταβολή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής για την οποία δόθηκε η δυνατότητα να γίνει έως τις 31 Μαρτίου 2022 αντί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου που προβλεπόταν αρχικά.

Ποιοι περιορισμοί τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλή μάσκα τόσο στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς και στο προσωπικό της εστίασης αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, έως 6 άτομα ανά τραπέζι και όχι όρθιοι σε διασκέδαση και εστίαση. Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν θα απαγορευθεί και η μουσική.
  • Στα γήπεδα: Περιορισμός στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα όλοι οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μόνο επισκεπτήριο με PCR και το ίδιο και σε νοσοκομεία.
  • Τηλεργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο. Θα είναι ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments