Ελλάδα

Έβρος: Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού

Έβρος: Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού
Έβρος: Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε η Π.Ε. Έβρου σύμφωνα με την οποία ξεπέρασε τα όρια επιφυλακής η στάθμη του ποταμού Έβρου, εξαιτίας της υψηλής στάθμης του ποταμού Εργίνη στην Τουρκία, ο οποίος εκβάλει σε αυτόν.

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε η Π.Ε. Έβρου σύμφωνα με την οποία ξεπέρασε τα όρια επιφυλακής η στάθμη του ποταμού Έβρου, εξαιτίας της υψηλής στάθμης του ποταμού Εργίνη στην Τουρκία, ο οποίος εκβάλει σε αυτόν.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας εφιστάται η προσοχή των πολιτών για πλημμυρικά φαινόμενα στις Δημοτικές Ενότητες, Τυχερού, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης.

Όπως διευκρινίζεται οι αγρότες πρέπει να μην πλησιάζουν την παρέβρια περιοχή, να απομακρύνουν τα μηχανήματα τους και οι κτηνοτρόφοι να μεριμνήσουν για τις μονάδες και τις εκτροφές τους.

Λίγα λόγια για τον ποταμό Έβρο

O Έβρος, γνωστός και ως Μαρίτσα, είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο κυριότερος ποταμός της Βαλκανικής Χερσονήσου, με συνολικό μήκος περίπου 530 km.

Ο Έβρος πηγάζει από τα όρη Ρίλα, πρώην Σκόμιο, της δυτικής Βουλγαρίας και κυλά σε βουλγαρικό έδαφος νοτιοανατολικά, διασχίζοντας την Ανατολική Ρωμυλία, σχηματίζοντας κοιλάδα ανάμεσα στις οροσειρές της Ροδόπης και του Αίμου απ’ όπου και διέρχεται από τις πόλεις Πάζαρτζικ, Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη), Σβίλεγκραντ και Ιβαήλοβγκραντ.

Στη συνέχεια, συναντώντας τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κοντά στο χωριό Ορμένιο, εισέρχεται για λίγα χιλιόμετρα σε τουρκικό έδαφος, σχηματίζοντας το τρίγωνο του Καραγάτς, κοντά στην Αδριανούπολη, απ’ όπου η συνέχεια του ρου του αποτελεί το γεωγραφικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίζοντας και γεωγραφικά τη Δυτική από την Ανατολική Θράκη. Διέρχεται κοντά στις ελληνικές κωμοπόλεις Πύθιο, Φέρες, Διδυμότειχο, Σουφλί, Λάβαρα, Τυχερό, Νέα Βύσσα και στις τουρκικές Μερίτς (Meriç), Κεσάν(η) (Keşan). Εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, στο λεγόμενο Θρακικό πέλαγος. Το μήκος του στο ελληνικό έδαφος από τη Νέα Βύσσα μέχρι τις εκβολές του φθάνει τα 206 χιλιόμετρα. Οι κυριότεροι παραπόταμοί του είναι ο Τόνζος (Τούντζας), ο Εργίνης, ο Άρδας και ο Ερυθροπόταμος.

Ο Έβρος στις εκβολές του σχηματίζει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες δέλτα, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Ελλάδας. Το Δέλτα του Έβρου αρχίζει από το χωριό Πόρος, όπου διακλαδίζεται σε δύο βραχίονες. Δεν είναι πλωτός σε κανένα σημείο του, έχει όμως σημαντικό όγκο υδάτων που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρισμού (φράγμα Κυπρίνου), και αρδεύσεις. Είναι από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης και είναι υπό προστασία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments