Ελλάδα

Σχολεία: Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων για το άνοιγμά τους – Κανονικά από Δευτέρα παιδικοί και φροντιστήρια

Σχολεία: Κρίσιμη εβδομάδα αποφάσεων για το άνοιγμά τους – Κανονικά από Δευτέρα παιδικοί και φροντιστήρια
Κρίσιμη και καθοριστική η εβδομάδα που έρχεται για το άνοιγμα των σχολείων – Κανονικά θα επαναλειτουργήσουν από αύριο παιδικοί και φροντιστήρια

Καθοριστικής σημασίας, αλλά και ιδιαίτερης κρισιμότητας είναι η πρώτη εβδομάδα της νέας χρονιάς, καθώς η διαμόρφωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό, αν οι μαθητές θα επιστρέψουν στις 10 Ιανουαρίου στα θρανία σου ή στην τηλεκπαίδευση ή θα παρατείνουν για λίγες ημέρες τις διακοπές τους.

Η επιτροπή των επιστημόνων, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδα που έρχεται, θα εισηγηθεί σχετικά. Κυβέρρνηση, αλλά και ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μέχρι στιγμής διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν θέμα σχολείων.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο της υφυπουργού Παιδείας Ζέτας Μακρή, όσο και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Ένα από τα πιθανά σενάρια, όπως αφήνουν να εννοηθούν είναι ενδεχόμενες αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία, με αύξηση του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Οι απόψεις των επιστημόνων ωστόσο διίστανται, αν κι όπως επισημαίνεται οι οριστικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί το αργότερο έως την Τετάρτη.

Βασιλακόπουλος: Tα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου

Tα σχολεία να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, πρότεινε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τονίζοντας πως «100% πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία 10 Ιανουαρίου, πρέπει οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και οι ηλικιωμένοι να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητά τους».

«Δεν μπορεί μονίμως η κοινωνία να μην λειτουργεί, οικονομικά, εκπαιδευτικά, ψυχολογικά, επειδή ένας παππούς είναι ξεροκέφαλος και δεν εμβολιάζεται… Το σχολείο είναι κοινωνικοποίηση, και το παιδί δεν μπορεί να κάθεται πίσω από το λάπτοπ», σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μανωλόπουλος: Ανοιχτή ακόμα η συζήτηση για τα σχολεία

«Η συζήτηση για τα σχολεία είναι ανοιχτή ακόμα, η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα αρχίσει να φαίνεται τι συμβαίνει με την Όμικρον και τι επιβάρυνση θα φέρει», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, αναφέροντας πως «η Όμικρον έχει και ταχύτερη επώαση και γρήγορα αποσύρεται».

«Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα δούμε το αποτύπωμα της Πρωτοχρονιάς όσο αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, πιο σύντομα θα δούμε τι συμβαίνει στο ΕΣΥ, που ήδη υπάρχει πίεση. Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζουμε μικρή και ελεγχομένη», σημείωσε ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως «αν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις: ”Ανοίγουν τα σχολεία”»

Νωρίτερα πάντως, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημερώνει ότι οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας, λειτουργούν κανονικά, αύριο Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022.

Τα ανωτέρω ισχύουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ’ αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 81558/2021 (ΦΕΚ Β’ 6290/29-12-2021) ΚΥΑ ”Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από την Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 06:00”.

Για οποιαδήποτε εξέλιξη με σκοπό την διασφάλιση της υγείας, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση μετά τις οδηγίες των ειδικών»

Επαναλειτουργούν από αύριο φροντιστήρια – Μέτρα ζητά η ΟΙΕΛΕ

Κανονικά επαναλειτουργούν από αύριο και τα φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Εργοθεραπείας και Λογοθεραπείας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος, κάνει λόγο για «υγειονομική βόμβα» στη σκιά της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον αναφέροντας: «Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα».

Στην ανακοίνωσή της, προσθέτει, επίσης, ότι: «Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας. Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments