Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο δεν μπορεί να γίνει. Εκλογές;

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο δεν μπορεί να γίνει. Εκλογές;

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Στο βάθος αναβολή με νέες συγκρούσεις

Από αναβολή σε αναβολή και στο τέλος ματαίωση. Ο λόγος για το πολυθρύλητο, πλέον, συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σαν το γιοφύρι της Άρτας, θα καταντήσει. Όλο το προετοιμάζουμε και στο τέλος το αναβάλουμε», σχολίαζε και με δόση χιούμορ-ειρωνίας υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για τη πιθανότητα χρονικής μετατόπισης του συνεδρίου. Σημειωτέον πως έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 24-27 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης υγείας του κόμματος, μιλώντας με τους επιστήμονες, μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα, τα στοιχεία και τις μελέτες που διαμορφώνονται για τη πανδημία, τη συγκεκριμένη περίοδο, τέλη Φεβρουαρίου. Μια εικόνα που, λέγεται πως θα είναι απαγορευτική για τη διεξαγωγή συνεδρίων, πόσο μάλλον, κομμάτων που απαιτούν τη παρουσία χιλιάδων μελών. Συγκεκριμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι σύνεδροι είναι περίπου στους 5 χιλιάδες. Γεγονός που δημιούργησε  την ανάγκη και στον ίδιον το πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να επικοινωνήσει με τους επιστήμονες για να πληροφορηθεί τις εκτιμήσεις τους.

Δεν είναι λίγοι, πάντως και μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και ο Αλέξης Τσίπρας που επιθυμούν διακαώς τη πραγματοποίηση του συνεδρίου. Είναι γεγονός πως σε αυτή την άποψη περισσότερο εντάσσονται οι λεγόμενοι «αριστεροί», παρά οι προεδρικοί που χωρίς να διαφωνούν με τη διεξαγωγή «δεν θα στεναχωρηθούν και αν δεν γίνει». Ειρήσθω εν παρόδω το pagenews.gr είχε πριν από ένα μήνα, περίπου, αποκαλύψει τη πιθανότητα ακύρωσης του συνεδρίου και ο λόγος δεν ήταν μόνον η πανδημία.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ προσπαθεί να κάνει το άσπρο, μαύρο

Εσωτερική σύγκρουση

Αυτό που ουσιαστικά διεξάγεται εντός της Κουμουνδούρου είναι μια διαρκής σύγκρουση προσώπων, πολιτικής και ελέγχου των κομματικών οργάνων. Η τάση που θα καταφέρει να ελέγχει τα ανώτατα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει και τη δυνατότητα της βασικής πολιτικής στάσης του κόμματος. Με πιο απλά λόγια, την ιδεολογική εικόνα, τη στάση εντός του Κοινοβουλίου- υπό τη πίεση της αριστερής πτέρυγας ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την ελληνογαλλική συμφωνία, την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, κλπ-αλλά κυρίως τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Η εσωκομματική μάχη  το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει λάβει και ευρύτερες διαστάσεις αλλά και προσωπικά χαρακτηριστικά. Η πλειοψηφία των βαρόνων, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Δημήτρης Παπαδημούλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του συνεδρίου ανεξαρτήτως των καταστάσεων που θα ισχύουν σχετικά με τη πανδημία.  Υποστηρίζουν και προτείνουν πως το συνέδριο μπορεί να διεξαχθεί και με παρουσίες αλλά και ηλεκτρονικώς.

Υβριδικό συνέδριο

Συγκεκριμένα, προτείνουν η βασική έδρα του συνεδρίου να είναι το αθλητικό κέντρο του Π.  Φαλήρου, Taekwondo που η διά ζώσης συμμετοχή να μην υπερβαίνει τα 500 άτομα, μοιρασμένα και σε διαφορετικές αίθουσες και ταυτοχρόνως η ίδια φόρμα συνεδρίου να πραγματοποιείται στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε κλειστά μεγάλα γυμναστήρια που διαθέτει ο κάθε νόμος. Οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε real time τι συμβαίνει στην Αθήνα αλλά και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας.

Η υβριδική αυτή μορφή συνεδρίου, θα ενισχυθεί και με την ηλεκτρική παρακολούθηση για όσους αδυνατούν να παρευρεθούν στα αντίστοιχα κλειστά γήπεδα. Οι υποστηρικτές της πρότασης θεωρούν πως με το τρόπο αυτό αποφεύγεται και ο συνωστισμός στην Αθήνα και οι μεγάλες μετακινήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν τελικώς αναβληθεί ή μεταφερθεί  χρονικά κάποια άλλη περίοδο υπεισέρχεται ο κίνδυνος της ματαίωσης καθώς όπως όλοι εκτιμούν το 2022 είναι προεκλογικό έτος. Η διεξαγωγή του συνεδρίου, θεωρούν αρκετοί πως θα δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη εσωστρέφεια και θα προκαλέσει σοβαρές ρήξεις εντός των κόλπων του κόμματος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη προεκλογική μάχη…

Βαγγέλης Παπαδημητρίου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βαγγέλης Παπαδημητρίου
Έχει εργαστεί σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, με ειδικότητα στο πολιτικό ρεπορτάζ. Η δημοσιογραφική του πορεία ξεκίνησε ως υπεύθυνος παραγωγός ραδιοφώνου, δημιουργώντας τη πρώτη ραδιοφωνική περιβαλλοντική εκπομπή, στην Ελλάδα.  Με θέσεις ευθύνης, ως αρχισυντάκτης σε εφημερίδες αλλά και διευθυντικές θέσεις σε περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Διεθνείς αποστολές σε όλα τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα και Fora της Ευρώπης. Θήτευσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέλος πολιτικών και οικονομικών επιτροπών. Δημοσιογράφος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας τα τελευταία τριάντα δυο έτη και παρουσιαστής του πρωινού προγράμματος της Δημόσιας Τηλεόρασης. Διευθυντής του περιοδικού Oxyzene Δημοσιογραφος στην εφημερίδες Καθημερινή, Βραδυνη, Μακεδονία,  Έξυπνο Χρήμα, Επενδυτής, καλύπτοντας το,πολιτικό ρεπορτάζ  και επικεφαλής ενθέτων. Όπως, επίσης και στα περιοδικά, Επίκαιρα, Νέα Οικολογία, Tourim Today. Επικεφαλής στο γραφείο Αθηνών, του ηλεκτρονικού μέσου Gr Times.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο