Ελλάδα

Γεροτζιάφας: Να μην μπαίνουμε στη μεταλλαξιολογία

Γεροτζιάφας: Να μην μπαίνουμε στη μεταλλαξιολογία
Γεροτζιάφας: Ο καθηγητής Αιματολογίας της Σορβόννης μίλησε για την επιδημιολογική εικόνα και την μετάλλαξη από το Καμερούν.

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας αναφέρθηκε στην μετάλλαξη από το Καμερούν. Ο Καθηγητής αιματολογίας της Σορβόννης ανέφερε “Να μην μπαίνουμε στη μεταλλαξιολογία, καθώς η εμφάνιση μεταλλάξεων είναι μια φυσιολογική διαδικασία του ιού για να προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι ο ιός μπορεί να αλλάζει αλλά το νόσημα δεν αλλάζει.

Μάλιστα πρόσθεσε “Είναι ένα νόσημα δυνητικά θανατηφόρο, σκληρό, που εμπλέκει βαριές αιματολογικές και αγγειακές διαταραχές. Άνθρωποι που παθαίνουν covid και είναι επιλέξιμοι για να γίνουν αιμοδότες, τρεις μήνες μετά ένας στους τέσσερις έχει τουλάχιστον έναν δείκτη αγγειακής ενεργοποίησης.

“Μη δημιουργούμε ψευδής ελπίδες, έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό νόσημα”

Ακόμη, εξήγησε ότι “Το 30% των αρρώστων στα νοσοκομεία κινδυνεύουν να πάθουν θρόμβωση ή πνευμονική εμβολή παρά τη χορηγούμενη αντιπηκτική αγωγή. Το 40% των ασθενών που πεθαίνουν από covid στο σπίτι πεθαίνουν από πνευμονική εμβολή”.

“Μη δημιουργούμε ψευδής ελπίδες, έχουμε μπροστά μας ένα σοβαρό νόσημα. Η μετάλλαξη Όμικρον είναι λιγότερο νοσογόνα αλλά για τους εμβολιασμένους” είπε και σημείωσε ότι η πανδημία θα λήξει όταν εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας

Από πλευράς του ο Καθηγητής Αιματολογίας στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Τέρπος, τόνισε ότι είμαστε σε μια κατάσταση που η αυξημένη μεταδοτικότητα ακόμα και αν βρίσκει ένα μέρος του πληθυσμού εμβολιασμένο, θα φέρει μεγάλη πίεση στο σύστημα.

“Σε ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών δεν έχουμε πολλά στοιχεία για το πώς πηγαίνει η νόσος με τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτή είναι η κρίσιμη ομάδα που θα πιέσει το σύστημα υγείας. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα το πώς θα αντιμετωπίσει η κάθε χώρα το πρόβλημα” δήλωσε.

Σε ερώτηση για το πόσα εμβόλια μπορούμε να κάνουμε απάντησε ότι τα εμβόλια θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις μεταλλάξεις και εξήγησε ότι στο μέλλον θέλουμε κάτι διαφορετικό για να αντιμετωπίσουμε μεταλλάξεις της Όμικρον. Τέλος, εξήγησε ότι αυτοί που έχουν νοσήσει από τη μετάλλαξη Δέλτα, μπορούν να νοσήσουν εκ νέου από τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά το αντίθετο είναι δύσκολο να συμβεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments