Οικονομία

Υπουργείο Οικονομικών: Ετοιμάζεται για την πρώτη έξοδο στις αγορές

Υπουργείο Οικονομικών: Ετοιμάζεται για την πρώτη έξοδο στις αγορές
Υπουργείο Οικονομικών: Για την πρώτη έξοδο στις αγορές ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό αναμένεται να συμβεί στις 14 Ιανουαρίου από τη Fitch ενώ πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης σε ανάλυσή του σημείωσε πως στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα.

Για την πρώτη έξοδο στις αγορές ετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό αναμένεται να συμβεί στις 14 Ιανουαρίου από τη Fitch ενώ πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης σε ανάλυσή του σημείωσε πως στηρίζει σημαντικά την βιωσιμότητα του Δημόσιου Χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα.

Πόσα χρήματα αναμένεται να αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές

Για το σύνολο του 2022 σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στο τέλος Δεκεμβρίου, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει από αγορές περί τα 12 δισ. ευρώ.

Τι κατέγραψε το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,30% έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,43%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1313 δολ. από τα 1,1296 δολ. που άνοιξε η αγορά. To δολάριο ευνοείται από τη σημαντική άνοδο που καταγράφουν οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, εξέλιξη που συνδέεται με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας (FED). Η προθεσμιακή αγορά έχει ήδη τιμολογήσει τρεις αυξήσεις επιτοκίων στη διάρκεια του έτους.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1279 δολ.

Ψήφος εμπιστοσύνης της ΕΚΤ και θωράκιση των ελληνικών ομολόγων

Σημαντικές εξελίξεις περιελάμβανε η προ ημερών συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε η παύση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων το Μάρτιο. Ειδική αναφορά όμως έγινε και για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς σε περίπτωση νέας πανδημίας ή επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης η ΕΚΤ θα στηρίξει την αγορά ομολόγων προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη δικαιοδοσία αυτή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για απόφαση που δείχνει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments