Οικονομία

ΑΦΜ πολυκατοικίας: Τέλος στους καυγάδες μεταξύ διαχειριστή και ενοίκων

ΑΦΜ πολυκατοικίας: Τέλος στους καυγάδες μεταξύ διαχειριστή και ενοίκων
ΑΦΜ πολυκατοικίας: Η ΑΑΔΕ με απόφαση του διοικητή κ. Γιώργου Πιτσιλή δίνει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης ΑΦΜ και στις πολυκατοικίες

Η ΑΑΔΕ με απόφαση του διοικητή κ. Γιώργου Πιτσιλή δίνει πλέον τη δυνατότητα απόκτησης ΑΦΜ και στις πολυκατοικίες,  βάζοντας τέλος στις διαφωνίες μεταξύ ενοίκων και διαχειριστών. Αφορά οικονομικά θέματα όπως η ένταξη στο «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» ή στο επίδομα θέρμανσης, ρυθμίζει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή για την απόκτηση ΑΦΜ από πολυκατοικίες. Αναθεωρώντας ένα παρωχημένο πλαίσιο δεκαετιών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκολύνει την απόκτηση ΑΦΜ από τις πολυκατοικίες και καθιστά απλούστερη τη ζωή διαχειριστών, ενοικιαστών και ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, οι πολυκατοικίες δεν έχουν υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ με συγκεκριμένη προθεσμία και μπορούν να αποκτήσουν ΑΦΜ όποτε το αποφασίσουν και να καταθέσουν τη σχετική δήλωση χωρίς πρόστιμο.

ΑΦΜ πολυκατοικίας: Τι προβλέπει η απόφαση

Η απόφαση αυτή προβλέπει:

  • Τη δυνατότητα αίτησης απόκτησης ΑΦΜ από τον διαχειριστή, του οποίου η ιδιότητα προκύπτει από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης εκλογής του.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαχειριστής, αίτηση μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εξουσιοδοτηθεί με απόφαση της απαιτούμενης πλειοψηφίας επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών του κτηρίου, όπως την ορίζει ο κανονισμός.
  • Αν δεν υπάρχει κανονισμός κτηρίου, ισχύουν οι γενικές διατάξεις περί παμψηφίας.

Να σημειωθεί πως οι διαχειριστές πολυκατοικιών που προσπαθούσαν να αποκτήσουν ΑΦΜ, τόσο για να εισπράττουν τα κοινόχρηστα μέσω των τραπεζών όσο και για να μπορέσουν να εντάξουν της πολυκατοικία τους στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» ή στο επίδομα θέρμανσης, αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες. Ενδεικτικά, έπρεπε να συμφωνήσει το σύνολο της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας για να μπορέσει ο διαχειριστής να βγάλει ΑΦΜ. Αυτή η προϋπόθεση δεν ισχύει πλέον και αρκεί η πλειοψηφία για να εκδοθεί ΑΦΜ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments